Preşedintele american Barak Obama a anunţat marţi lansarea de negocieri între Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană în vederea implementării uneia dintre cele mai importante zone de liber-schimb din lume, relatează agenţiile internaţionale de presă.

‘Vom lansa discuţii referitoare la un acord transatlantic global cu privire la comerţul şi investiţiile cu Uniunea Europeană pentru că un comerţ liber şi echitabil de o parte şi de cealaltă a Atlanticului va sprijini milioane de locuri de muncă americane bine plătite’, a declarat Obama în discursul său despre Starea Uniunii, la Washington.

Vehiculat de mai mulţi ani, un acord de liber-schimb americano-european pare să fi dobândit un nou elan de la finele lui 2011 pe fondul unui nou eşec al negocierilor internaţionale conduse sub egida Organizaţiei Mondiale a Comerţului /OMC/. Procesul va trebui totuşi lansat oficial la nivel politic pentru ca discuţiile să ajungă la miezul subiectului.

‘Chiar dacă ne protejăm populaţia, trebuie să ţinem cont de faptul că lumea de astăzi prezintă atât pericole, cât şi oportunităţi’, a subliniat preşedintele american. În discursul său, Obama nu a dat niciun detaliu cu privire la acest spaţiu economic ce ar urma să grupeze doi giganţi economici şi peste 800 de milioane de consumatori.

 

Recomandările redacției