Preşedintele SUA Barack Obama va pleda pentru o reducere semnificativă a arsenalului nuclear american în lume, în discursul său privind starea uniunii pe care-l va pronunţa marţi în Congres, a informat duminică seara New York Times, relatează AFP.

Citând oficiali ai administraţiei americane sub rezerva anonimatului, cotidianul afirmă că preşedintele Obama s-a pus de acord în ultimele luni cu responsabilii armatei americane în legătură cu posibilitatea de a reduce cu o treime arsenalul SUA.

În discursul său, Barack Obama nu va oferi probabil cifre, însă responsabili ai Casei Albe iau în calcul o reducere până la aproximativ 1.000 a numărului de arme nucleare desfăşurate, adaugă NYT.

Statele Unite ale Americii dispun în prezent de aproximativ 1.700 de arme nucleare. Conform tratatului semnat cu Rusia în 2010 privind reducerea armelor nucleare ale ambelor ţări, SUA s-au angajat să-şi reducă stocul până la 1.550 înainte de 2018.

Însă Barack Obama ‘este de părere că putem face reduceri mai drastice – şi să economisim mulţi bani – fără a compromite securitatea Americii în al doilea său mandat. Iar liderii militari au aprobat ideea’, a relatat New York Times.A

 

Recomandările redacției