În susţinerea activităţii de scoatere din anonimat şi de ridicare a standardelor de viaţă ale comunităţii în fruntea căreia se află, actualul primar al comunei Bata, Ion Micurescu a sprijinit şi iniţiat desfăşurarea unui şir impresionant de acţiuni culturale. Ele au intrat deja în tradiţia locurilor unde s-au desfăşurat atât primele ediţii – cele pilot, cât şi următoarele, din ce în ce mai cunoscute.
În principal este vorba de următoarele acţiuni desfăşurate.
* La Ţela, în luna iunie – la o dată ce va fi anunţată din timp, se va organiza şi în acest an „Întâlnire cu fiii satului“.
* La Bata se va desfăşura în 29 iunie – de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel „Ruga de la Bata“, sărbătoare care cinsteşte atât obiceiurile locului cât şi frumoasele costume tradiţionale ale locuitorilor.
* La Bulci se va desfăşura în luna august festivalul musical intitulat „Folk Maris“, ţinut în aer liber, în peisajul de vis al zonei din imediata vecinătate a Castelului Mocioni.
* La Bata, în ultimul week-end din septembrie se va ţine „Festivalul Vânătorii“, festival care a reunit anul trecut iubitori ai vânătorii din multe județe și chiar din străinătate. Organizat în principal în perimetrul Pensiunii „La Badea Ioane“ şi iniţiat prin eforturile depuse de Ion Micurescu – un pasionat vânător, festivalul şi-a câştigat un loc aparte între manifestările sprijinite de Consi­liul Judeţean.
* La Bata, de Crăciun, se va organiza tradiţionala manifestare intitulată „Colindul tradiţional din Bata“, manifestare ce debutează în Ajun şi continuă în prima zi de Crăciun, strict după obiceiurile străvechi pe care primarul bătan face eforturi deosebite să le reînvie pentru a nu fi uitate de cei tineri.
Alt gen de manifestări sunt cele legate de găzduirea unor evenimente mai de durată. Aici se încadrează cunoscuta „Tabără de pictură de la Bata“ din luna iunie, unde un număr de pictori consacraţi vin pentru circa o săptămână să se inspire din frumu­seţile naturii.
Este urmată de o tabără de creaţie pentru tinerii pictori.
Mai apoi urmează o altă tabără deosebită „Tabăra de cercetare etnografică“ iniţiată sub autoritatea profe­- soarei Rodica Colta.

Recomandările redacției