Ceremonia de învestire a celui de-al 18-lea preşedinte al Republicii Coreea (Coreea de Sud), Park Geun-Hyen, s-a desfăşurat luni dimineaţă în piaţa din faţa clădirii Adunării Naţionale din Seul, transmit agenţiile Yonhap şi Reuters.

În debutul ceremoniei, 18 personalităţi cunoscute sud-coreene au tras de 33 de ori din clopotul situat într-un pavilion din centrul Seulului, în cinstea inaugurării mandatului prezidenţial al lui Park Geun-Hyen, prima doamnă aleasă în fruntea statului sud-coreean.

Spre deosebire de predecesorii săi, care rosteau de obicei un discurs de o jumătate de oră la ceremonia de învestire, Park Geun-Hyen a ţinut o alocuţiune de numai 15 minute, în dorinţa de a demonstra că faptele sunt mai importante decât vorbele, au remarcat observatori locali.

Park Geun-Hyen a câştigat alegerile în luna decembrie, acumulând 51,6% din voturile exprimate şi devenind astfel prima femeie preşedinte în istoria ţării sale, iar adversarul său Moon Jae-in a obţinut doar 48% din sufragii.

Alegerile în Coreea de Sud se desfăşoară într-un singur tur de scrutin, după sistemul majoritar. Câştigător este candidatul cu cele mai multe voturi. Potrivit constituţiei, preşedintele este ales pentru un singur mandat de cinci ani.

Park Geun-Hyen este fiica fostului preşedinte sud-coreean Park Chung-Hee, care a condus ţara între anii 1960 şi 1980.

 

Recomandările redacției