OLYMPUS DIGITAL CAMERAApele sunt din nou tulburi în poliţia arădeană, care-şi aşteaptă cu sufletul la gură noul comandant, ce urmează a fi numit în urma concursului din 13 martie. Aşa cum era de aşteptat, pe lângă actualul comandant al IPJ Arad, comisa­rul şef Ioan Tamaş, la concurs s-au mai înscris doi doritori de funcţii, fiindcă unii doresc control asupra poliţiei arădene, control pe care astăzi nu-l au. Este vorba despre Ioan Cotrău şi adjunctul IPJ Arad, Stelian Manciu.
Actualul adjunct al IPJ este un veşnic candidat la conducerea instituţiei, pe care şi-o doreşte cu ardoare, considerându-se fără modestie un manager extraordinar, un organizator desăvârşit, cunoscătorul celor mai mici taine ale muncii de poliţist. Motiv pentru care a şi trimis un Curriculum Vitae la Inspectoratul General de Poliţie, în care se laudă de unul singur, sperând că cei de acolo, în frunte cu chestorul Tobă, vor cădea pe spate de atâta profesionalism.
Că Manciu e un veşnic candidat la prima funcţie în poliţia arădeană, ne-o spune cu mânuţa lui în CV-ul cu pricina. „În anul 2001 am fost propus pentru numirea în funcţia de şef al IPJ Arad, iar în 2005 am participat la concursul pentru ocuparea acestei funcţii, însă în ambele situaţii am fost respins, fără a mi se comunbica adevăratele motive“, scrie cu durere comisarul şef Manciu.
Ce uită să scrie Stelian Manciu e faptul că şi în 2012 a fost propus pentru funcţia de comisar şef, de către un fost deputat, actualmente şomer, şi un subprefect, care au încercat să pună mâna pe inspectorat şi să-şi aranjeze ploile pentru ei şi pentru clientela din jurul lor. Dar să lăsăm la o parte jocurile ieftine de culise şi să vedem ce are atât de bun comisarul şef Manciu, de e atât de convins că merită să fie şeful IPJ Arad.
Dactilograf, sociabil şi semi-poet
Mai întâi, trebuie remarcat faptul că CV-ul trimis de comisarul şef Manciu la IPJ Arad e după un model al anilor ‘80, neavând nicio legătură cu cv-urile de astăzi, care în general sunt concise, la obiect, nu conţin mai mult de două pagini şi în care nu prea se fac aprecieri de grădiniţă, de genul „sunt cel mai bun organizator“ sau „mă înţeleg bine cu colegii, îmi place munca în echipă“.
CV-ul trimis de Stealian Manciu este un fel de laudă de sine (care nu miroase a bine) în patru pagini, în care ni se prezintă tot felul de aiureli, de când juca fotbal pe coclauri la Bistriţa şi până la poeziile pe care le-a compus când nu fugea pe stradă după infractori.
Ca un bun şef de inspectorat ce se doreşte, Manciu îi asigură pe cei de la IGP că ştie satisfăcător engleză şi germană, scris, citit şi vorbit, ceea ce pentru un poliţist, ca să glumim puţin, este deja prea mult. Revenind la o abordare serioasă, pentru un şef de inspectorat, să ştii „yes“ şi „no“ şi câteva alte cuvinte în limba engleză e cam puţin. În plus, Manciu ştie bine cu calculatorul, fiindcă „încă din anul 1986, de când am început activitatea de ofiţer, mi-am redactat personal documentele pe care le-am elaborat, la început folosind maşina de scris mecanică şi apoi calculatorul“. Observăm şi aici exprimarea tip EBA care spunea despre Emil Boc că ştie să editeze câteva fraze. Aşa şi domnul Manciu îşi redactează personal documentele, de parcă ar fi fost vreun şef de stat şi trebuia să i le redacteze consilierii.
O altă calitate a comisarului şef Manciu este firea sociabilă şi munca în echipă, deşi după cum a lucrat în echipă în ultimele luni cu şeful inspectoratului, Ioan Tamaş, căruia se zbate să-i ia locul, am zice că lucrurile stau pe dos. Manciu ne povesteşte că a deprins această „aptitudine !?“ la locul de muncă, dar şi pe când era militar, dar mai ales când juca fotbal la o echipă de divizia C din oraşul natal. Acolo, probabil, la fotbal, n-a reuşit să şi centreze, să şi dea cu capul, aşa că a realizat că e nevoie de muncă în echipă. Dacă am fi în comisia de examinare, o astfel de descoperire ne-ar convinge definitiv că Manciu e bun de şef al IPJ Arad.
Bineînţeles că din CV nu putea lipsi sloganul ruginit cu „bunul organizator“, o altă aptitudine dobândită de cel care se visează şef al IPJ în perioada în care lucra la cabinetul … şefului IPJ. Că diferenţa de la a lucra la cabinet şi a fi chiar şef e mare, nu mai trebuie să amintim. Amintim în schimb de „competenţele şi aptitudinile artistice“ ale comisarului şef Manciu. Cică îi place să asculte orice gen de muzică. Ce aptitudine sau competenţă o fi asta în limba română, doar Stelian Manciu poate să ştie. Nouă ni se pare că ar fi mai degrabă hobby. În schimb, o adevărată aptitudine e talentul comisarului şef de a reţine poezii. „Îmi place literatura şi mai ales poezia, dovadă faptul că mai păstrez în memorie multe poezii învăţate pe parcursul vieţii. Uneori am încercat şi creaţii de acest gen, mai mult sau mai puţin reuşite“, scrie Manciu. Ce are poezia cu conducerea IPJ, nu ne dăm seama.
După atâta laudă de sine, pe final comisarul şef Stelian Manciu le transmite celor de la IGP că în urmă cu şase ani s-a făcut un studiu la IPJ Arad şi că mulţi colegi spuneau că apreciază cali­tăţile personale şi capacităţile profesionale ale domnului Manciu. De atunci, însă, mulţi dintre lăudători s-au pensionat, iar alţii şi-au schimbat opinia, fapt care, bineînţeles, lipseşte din CV.
În fine, nu se putea încheia CV-ul domnului Manciu fără amintirea rolului politicului în toată afacerea asta cu şefia poliţiei. Aflăm că Stelian Manciu a fost sancţionat în 2011 şi eliberat din funcţia de adjunct al şefului IPJ, probabil pentru că era un prea bun organizator şi un om de echipă, la mijloc fiind însă criteriile politice, spune Manciu, iar decizia a fost abuzivă.
Din păcate pentru liniştea cetăţenilor din Arad, astfel de „personalităţi“ încearcă să ajungă la conducerea Poliţiei. Personaje care nu se pot lăuda decât cu spirit organizatoric şi muncă în echipă. Nu au niciun caz de răsunet prin care să-şi dovedească profesionalismul, care să-i recomande pentru o astfel de funcţie. Nici măcar o poză pe internet n-am reuşit să găsim cu un poliţist care a ocupat cinci ani la rând funcţia de adjunct al şefului IPJ Arad, iar câteva luni a fost chiar interimar la IPJ Arad, fiindcă şeful a fost mutat la Timişoara, iar celălalt adjunct s-a pensionat. Cu aşa candidaţi, poliţia arădeană va avea cu siguranţă numai „succesuri“.

P.S.: Se aude prin târg că un candidat la şefia IPJ este susţinut din spate de lumea interlopă din Arad şi de oamenii de afaceri cu dosare, care au făcut o chetă şi ar fi trimis la Bucureşti o geantă cu zeci de mii de euro, printr-un politician. Din fericire, de cazul cu pricina se ocupă organele competente.

Recomandările redacției