colind dubasi primarie1Ca în fiecare an, bătanii au cinstit sărbătorile de iarnă printr-un amplu spectacol de colinzi, găzduit de Căminul Cultural din Bata, urmat de mult-aşteptatul Bal de Crăciun.
Conform tradiţiei, sărbătoarea în întregul ei a debutat în Ajunul de Crăciun când două trupe de colindători au bătut satul în lung şi-n lat. Este vorba de Dubaşii din Bata şi Dubaşii din Ţela.
Traseul colindatului a început la Bi­serica Ortodoxă Bata de unde, după ce au fost  binecuvântaţi de preotul paroh Vasile Matei, au plecat să colinde la Pri­mărie unde au fost aşteptaţi de primul edil Ion Micurescu, după tradiţie. Mai   departe colindătorii au străbătut satul colindând pe la casele localnicilor.
colind dubasi primarie2La spectacolul de Crăciun a putut fi auzit deosebitul concert de colinde interpretat de grupul de colindători instruiţi de preotul Vasile Matei precum şi colindele celor două trupe de dubaşi, Dubaşii din Ţela – renumiţi în zonă prin bătaia unică a tobelor, un ritm specific nemaiîntâlnit la alţi dubaşi de pe întreg teritoriul României – încântând iar spectatorii.
Aşa cum a intrat deja în tradiţie, participanţii la acest deosebit spectacol, invitaţi şi spectatori au fost omeniţi – pe spezele primarului şi au închinat o cană de vin fiert. S-au făcut apoi urări de sănătate, de belşug şi de viaţă lungă după care s-a dat startul mult aşteptatului Bal de Crăciun, bal ce a ţinut până noaptea târziu.

Recomandările redacției