Decizia Curţii de Casaţie de la Roma, care a confirmat joi pedeapsa cu închisoarea pentru fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi pentru fraudă fiscală, şi reacţiile politice declanşate de acest verdict, care reprezintă prima condamnare definitivă a liderului dreptei italiene, se află vineri în atenţia tuturor publicaţiilor din Peninsulă.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano scrie că, după această condamnare, Parlamentul va trebui să înceapă să se întrebe „care va putea fi viitorul guvernului italian” de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta /moderat de centru-stânga/.

Publicaţia La Stampa din Torino subliniază reacţia preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano /care se află în vacanţă în regiunea Trentino Alto Adige din nordul ţării/, care, într-un comunicat difuzat joi seară, a afirmat că singura posibilitate este aceea de a „demonstra respect pentru magistratura italiană”. De asemenea, comentând comunicatul şefului statului, cu care s-a declarat „pe deplin de acord”, premierul Enrico Letta i-a invitat pe toţi parlamentarii să ţină cont de „interesul Italiei”.

Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma relevă faptul că, într-un mesaj dur, postat pe blogul său, cel mai citit din Italia, Beppe Grillo, liderul Mişcării 5 Stele (M5S), a scris: „Berlusconi a murit, trăiască Berlusconi! Condamnarea sa este ca prăbuşirea Zidului de la Berlin în 1989, care a divizat Germania în două, timp de 28 de ani. Evazionistul fiscal, prietenul mafioţilor, cel care a corupt şi a paralizat politica italiană timp de 21 de ani a fost condamnat şi, odată cu el, s-a prăbuşit zidul Italiei, iar în ţară poate renaşte democraţia”.

Cotidianul Il Messaggero de la Roma subliniază declaraţia secretarului Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Guglielmo Epifani, care, după verdictul Curţii Supreme de Justiţie, a afirmat că această sentinţă „trebuie să fie respectată şi aplicată”.

„Condamnat!” şi „Casat!”, titrează publicaţiile de stânga L’Unita şi Il Manifesto de la Roma, care relevă faptul că Nichi Vendola, lider al partidului de opoziţie Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), şi preşedinte al regiunii Puglia /sud/, a invitat Partidul Democrat să ia o decizie imediată, afirmând că PD „nu poate continua alianţa sa de guvern cu un partid de dreapta /Poporul Libertăţii/ al cărui lider a fost condamnat în mod definitiv pentru un delict grav, ca acela de fraudă fiscală”. După verdictul Curţii de Casaţie, a adăugat Vendola, „nu este posibil ca Berlusconi să rămână în centrul scenei politice din Italia. Cred că sunt necesare mari schimbări pentru a da un răspuns concret faţă de criza morală din ţară”.

„Consecinţele adevărului”, titrează La Repubblica de la Roma, care publică un editorial al directorului cotidianului, Ezio Mauro, în care cunoscutul jurnalist afirmă că magistratura italiană a demonstrat că „falsul miracol” al antreprenorului de succes Silvio Berlusconi „se baza pe un delict grav, acela de fraudă fiscală”, în timp ce „aventura politică” a lui Il Cavaliere „a distrus ultimii 20 de ani de viaţă politică italiană”.

„Condamnarea în primă instanţă şi în apel devine definitivă, iar acum întreaga lume ştie că Berlusconi este un evazionist fiscal, care şi-a constituit fonduri negre în străinătate, pe care le-a utilizat pentru a altera o altă piaţă, aceea delicată a politicii italiene”, mai scrie directorul cotidianului La Repubblica.

Odată cu sentinţa Curţii de Casaţie, „moare povestea titanică şi populistă” a lui Berlusconi şi este demonstrat faptul că „Italia este un stat de drept”, în care într-adevăr „Legea este egală pentru toţi” cetăţenii, aşa cum apare scris în sălile din toate tribunalele din ţară. Sentinţa de joi a mai demonstrat „anomalia italiană”, bazată pe un „imens conflict de interese”, care apare acum în prim plan „pe site-urile de ştiri din întreaga lume”, observă Ezio Mauro.

„Berlusconi condamnat, democraţia italiană este decapitată”, scrie cotidianul de dreapta Il Giornale din Milano /proprietate a lui Silvio Berlusconi/, care precizează că sentinţa Curţii de Casaţie a fost emisă joi după şapte ore de cameră de consiliu. Totuşi, chiar dacă Suprema Curte de justiţie a confirmat condamnarea la patru ani de închisoare, Il Cavaliere „va continua să lupte şi nu va abandona politica”. El va refonda vechiul său partid de dreapta, Forza Italia, în luna septembrie, „şi le va cere italienilor să îl voteze din nou”, la viitoarele alegeri generale, „demonstrând că poate obţine încă o dată încrederea cetăţenilor”, conchide publicaţia menţionată.

 

 

(editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției