IMG_3959 IMG_3965Odată cu mutarea Primăriei ora­șu­lui Pâncota în noul sediu, tot aici a primit găzduire și deosebita Bibliotecă Orășenească. După părerea oficialilor de aici aceasta poate fi con­- siderată chiar o bibliotecă model pentru județul nostru. Bibliotecara Claudia Aftene face eforturi pentru a menține standarde ridicate în activitate, ea fiind considerată o bibliotecară „cu mână de gospodar“. Redăm mai jos câteva informații oferite de bibliotecara Claudia Aftene despre realizările și proiectele acestui așezământ.
Despre Bibliotecă
Biblioteca Orășenească Pâncota a fost înființată în 1955, în urma unor donații de carte venite din partea cititorilor. La început a funcționat într- o casă particulară apoi în clădirea Castelului Dietrich-Sukowsky, apoi în clădirea fostei trezorerii, apoi iar în Castelul Sukowsky. Din 22 iulie 2013 s-a mutat într-un spațiu generos în clădirea cunoscută drept Poșta Veche.
Biblioteca Orășenească își desfă­șoară activitatea conform Regulamentului de Organizare și Funcțio­- nare a Bibliotecilor Publice, având funcția socială de a asigura membrilor comunității accesul la informația publică, fără deosebire de statutul social ori economic, vârstă, apartenență politică, religioasă sau etnică.
Activitate bogată în 2014
Biblioteca a încheiat anul 2014 cu un fond de carte de 32.799 volu­me. Au fost achiziționate 320 de volume din care 295 provin din donațiile cititorilor, 9 din donația Bibliotecii Județene A. D. Xenopol Arad iar 16 din achiziție publică (Marea Enciclopedie a României). În 2014 Biblioteca a înscris 897 de cititori: 140 noi înscriși, 757 reînscriși; cititorii au vârste cuprinse între 7 și 84 de ani, din care : 51 intelectuali, 32 funcționari, 160 muncitori, 427 elevi, 83 studenți, 37 pensionari, 39 casnice, 2 șomeri iar 66 alte categorii.
Au fost împrumutate 7.689 de volume. Frecvența în 2014 a fost de 3.812. au fost organizate șase expoziții și 703 sesiuni pe internet.
Proiecte pentru 2015
Pentru 2015, Biblioteca și-a propus câteva acțiuni – alături de munca specifică. Se dorește înscrierea a 1.000 de cititori și oferirea a 10.000 de volume. Marcarea evenimentelor naționale dar și sărbătorirea unor evenimente istorice prin expoziții de carte, rafturi și vitrine tematice dar și dezbateri și întâlniri cu cititorii sunt de asemenea în planul de activități. Biblionetul va fi popularizat prin informarea cititorilor cu privire la accesul gratuit la internet. La cererea lor, cetățenii pot participa la cursuri de inițiere în navigarea pe internet.
Din punct de vedere administrativ, se ține evidența la zi a cititorilor, se va inventaria și opera în registrul de Mișcare a Fondului, se vor repara cărțile rupte, se vor recupera cărțile de la cititorii restanțieri.

Recomandările redacției