DESCINDERE POLITIE - CHITILAÎn urma analizei efectuate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, la nivelul judeţului, în semestrul I al anului 2014, evoluţia indicatorilor prezintă o scădere cu 14% a infracţionalităţii sesizate, compa­rativ cu perioada similară a anului trecut.
Astfel, la infracţiunile judiciare se constată o scădere de 617 fap­te, iar la infracţiunile de altă natură o scădere cu 121 de fapte faţă de semestrul I al anului 2013.
„La infracţiunile sesizate contra patrimoniului se constată o scădere cu 406  fapte faţă perioada similară anului trecut. Din totalul acestor infracţiuni, cea mai mare pondere, aproximativ 63%, o reprezintă infracţiunile de furt, care cunosc o scă­dere cu 22%, adică  485 de fapte. Tendinţa de scădere se manifestă pe tipuri de infracţiuni astfel: în mediul urban furturi din locuinţe – 31%, din S.C. – 15%, de autovehicule – 56%, iar în mediul rural furturi din locuinţe – 91 de fapte, din SC – 32 de fapte, de autovehicule – 3 fapte”, ne informa Ovidiu Liber, din cadrul Bi­roului de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.
De asemenea, anul acesta au fost efectuate mai multe acţiuni dispuse la nivel naţional, pe linia combaterii evaziunii fiscale. Astfel, în urma acţiunilor desfăşurate pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, depozitării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie, au fost constatate 21 de infracţiuni şi au fost aplicate 538 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 1.085.000 de lei. De asemenea, au fost reţinute în ve­derea confiscării mai multe bu­nu­ri în valoare totală de aproximativ 299.000 de lei.
Ilegalităţile în domeniul tutunului şi alcoolului,  o prioritate
Totodată, în urma acţiunilor desfăşurate pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor comise în domeniul ţigaretelor şi a tutunului şi produselor din tutun, au fost înregistrate 27 dosare de cerce­tare penală şi au fost aplicate 363 de sancţiuni contravenţionale,    în valoare totală de aproximativ 350.000 de lei, fiind reţinute în vederea confiscării, 429.353 ţiga­rete netimbrate sau timbrate ne­cores­- punzător şi 7,7 kg. de tutun. De asemenea, au fost indisponibilizate patru mij­loace auto la sediul I.P.J. Arad în vederea continuării cercetărilor.
De asemenea, nici neregulile în rândul alcoolului şi al băuturile alcoolice nu au rămas necercetate. În urma acţiunilor desfăşurate, în această direcţie, au fost înregistrate 12 dosare de cercetare penală şi au fost aplicate 43 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 30.000 de lei, fiind reţinute în vederea confiscării 139 de litri de alcool şi băuturi alcoolice.

Recomandările redacției