Peste 250 de kilometri de drumuri modernizate și în curs de reabilitare, din cei 300 kilometri promiși – acesta este bilanțul Consiliului Județean, pe infrastructură. Pe mai toate drumurile aflate în lucru s-a turnat deja şi un prim strat de asfalt.

Președintele Consiliului Județean (CJA), Iustin Cionca și cei doi vicepreședinți, Sergiu Bîlcea și Răzvan Cadar au vorbit despre lucrările derulate din 2016 și până în prezent. Au promis că vor fi gata modernizați 300 de kilometri de drumuri și speră că vor duce planul la bun sfârșit. Asta, în ciuda birocrației stufoase, a problemelor cu contestațiile la licitații și a altor obstacole de ordin administrativ.

„Niciodată în istoria Consiliului Judeţean nu s-a lucrat atât de intens pe drumurile judeţene, ca în acest mandat. Am promis în 2016 că vom moderniza 300 de kilometri de drumuri judeţene până la finele mandatului, în 2020. Iată că, acum sunt 256 de kilometri. Vorbim de lucrări finalizate sau de drumuri în șantier. În 2020 vom atinge borna de 300 de kilometri“, a susținut Iustin Cionca.

Acesta a mai spus că s-au derulat lucrări de reabilitare și modernizare ample. Pe lângă acestea mai sunt covoarele asfaltice.

„Legislația descurajează investițiile prin tot felul de reglementări stufoase. Conform prevederilor din legea achizițiilor publice, suntem obligați să dăm o lucrare la firma care oferă prețul cel mai mic. Și asta nu e întotdeauna bine. (…) Multe firme au intrat în faliment și în plus, se resimte lipsa de forță de muncă pentru firme“, a mai spus Cionca.

Niciun proiect european pierdut

Cei de la CJA spun că, în cei trei ani, din 2016 şi până în prezent au fost deschise 27 de şantiere, între care 14 au fost finalizate şi 13 sunt încă în execuţie.

„Noi am realizat o strategie pe infrastructură. În aceşti trei ani, putem spune că nu am pierdut niciun proiect european. Din 2016 până acum au fost modernizaţi 95 de kilometri de drumuri judeţene iar 161 de kilometri sunt, în prezent, în şantier. Anul viitor vom începe noi lucrări de modernizare – cel mai important proiect fiind drumul Arad-Şiria-Pâncota”, a susținut Sergiu Bîlcea, vicepreședintele CJA.

Administrația arădeană speră ca noul guvern să deblocheze fondurile europene din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. În afara drumului Arad – Șiria –Pâncota, cel mai mare proiect al administrației județene este cel de finalizare a centurii Aradului, un proiect ce se ridică la 50 de milioane de euro.

Reprezentanții CJA susțin că, în 2020 vor intra în lucru 200 de kilometri de drumuri județene. Vicepreședintele Sergiu Bîlcea speră că vor fi terminate mai multe lucrări însă, președintele Iustin Cionca – declarându-se „mai realist“, nu este sigur că se va găsi finanțare pentru toate proiectele. Conducerea CJA susține că mizează pe fonduri nerambursabile, pe diferite programe și transfrontaliere, ca din banii județului să poată fi făcute alte investiții. Mai precis, unde se poate accesa ban european, trebuie fructificată oportunitatea.

Recomandările redacției