Parohia Arad- Bujac a îmbrăcat duminică, 19 august 2018, haină de sărbătoare, cu prilejul binecuvântării și sfințirii lucrărilor la edificiul bisericii parohiale, cu hramul ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Slujba de sfințire, urmată de Sfânta Liturghie Arhierească, a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului și de către Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crişanul, episcop- vicar, înconjurați de un sobor de preoți: Dr. Ionel Popescu, vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Pr. Flavius Petcuț, protopop al Aradului, Pr. Traian Micoroi, Parohia Arad- Centru, Pr. Florea Gomboș, Parohia Livada, Pr. Gheorghe Gligor, Parohia Arad- Sânnicolaul Mic, Pr. Viorel Roja, Parohia Arad-Grădiște, Pr. Andrei Dârbaș, Parohia Arad-Șega II, Pr. Viorel Merlușca, pensionar și Pr. Dr. Vasile Pop, parohul locului și de diaconii: Arhid. Profesor Florin Sirca, inspector de Religie în cadrul IȘJ Arad,  Arhid. Mircea Proteasa și Arhid. Gheorghe Lehaci, în prezența oficialităților locale și județene și a unui număr mare de credincioși.

În cuvântul de întâmpinare a ierarhilor arădeni,  Părintele protopop Flavius Petcuț a evidențiat aspecte istorice, pastoral- misionare și sociale din viața Parohiei Arad-Bujac, realizările ultimilor ani în activitatea administrativă: reparații interioare și exterioare și amenajarea curții la clădirea bisericii, înlocuirea crucilor de pe cupole, dotarea cu policandre, mobilier interior și poleirea iconostasului. De asemenea a exprimat Chiriarhului și Preasfințitului episcop-vicar mulțumiri, în numele comunității parohiale și a soborului preoților prezenți, urări de bun venit în această parohie.

Răspunzând cuvintelor de bun venit, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a mulțumit pentru invitația făcută și a transmis celor prezenți arhiereasca binecuvântare și dorirea de alese realizări pe viitor.

După săvârșirea slujbei de sfințire a urmat Sfânta Liturghie Arhierească în cadrul căreia, la vremea rânduită, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei a rostit cuvântul de învățătură despre ,,Bogățiile tinereții” (cf. 1 Cor. 15; Mt. 19), care sunt multe la număr, constând în sănătate trupească și sufletească, iar în mod corespunzător, putere de muncă, urmărind desăvârșirea vieții, putând acumula din experiența celor maturi sau valorificând darurile atât naturale cât și spirituale, dând exemplul tânărului bogat din pericopa evanghelică a zilei, dar cu observarea lipsei de consecvență a acestuia în alegerea făcută spre mai bine. Atingând, așa cum învață și Cazania zilei, nivelul cerut de legea Bisericii, tânărul de pe paginile Sfintei Scripturi nu a mai găsit stăruința în împlinirea sfaturilor evanghelice nici cea a urmării Mântuitorului, ci s-a mulțumit la treapta personajului din morala concludentă a povestirii din popor, preluată și-n literatura noastră, adică ,,tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, într-o acceptare comună dar, desigur cu conștiința necesității unei înțelegeri mai adânci ce îndeamnă la cumințenie și educație. O dezlegare în acest sens o pot da primele cuvinte ale Apostolului zilei, sfatul Sf. Pavel către cei din Corint, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

În încheiere, Preacucernicul Părinte Vasile Pop a mulțumit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei pentru prezența constantă în viața parohiei, pentru părintească purtare de grijă arătată și participarea la toate momentele mai însemnate din viața comunității. În semn de recunoștință, în numele credincioșilor a dăruit Chiriarhului o cruce de binecuvântare și un buchet de flori. Cuvinte de mulțumire pentru participare au fost adresate și Preasfințitului Episcop-vicar Emilian, însoțite de dăruirea unei cruci de binecuvântare și a unui buchet de flori. De asemenea, au fost exprimate mulțumiri Părintelui vicar Ionel Popescu, soborului preoților și diaconilor, invitaților prezenți.

O agapă frățească desfășurată la sala de festivități a Centrului Cultural- Pastoral ,,Sfântul Nicolae” a încheiat o frumoasă sărbătoare, care va rămâne înscrisă în cartea de aur a parohiei.

Scurt istoric al parohiei

Parohia Arad-Bujac a fost înființată în anul 1933 de către preotul martir Ilarion V.  Felea prin desprinderea din Parohia Arad-Șega. Biserica parohială a fost construită între anii 1972- 1976 și este împodobită cu pictură în tehnica frescă. A fost târnosită în anul 1992 de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei. Între anii 1995- 2008 s-a realizat Complexul parohial, alcătuit din Centrul Cultural- Pastoral Sfântul Ierarh Nicolae și casa parohială,  sfințite în anul 2008 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În anul 2013 s-a finalizat construirea capelei cimitirului parohial ,,Învierea”.

Preoții slujitori ai parohiei: Ilarion V. Felea (1930- 1933);  Traian Tătaru (1934- 1972); Georgie Popovici (1972-1990); Vasile-Ioan Pop, din anul 1990 – până în prezent.

 

Vecernie și sfințire de troiță în Parohia Cicir

În după-amiaza zilei de duminică, 19 august 2018, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Cicir, Protopopiatul Arad, dând curs invitației Părintelui paroh Teodor Mureșan. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a sfințit troița eroilor și a săvârșit Slujba Vecerniei, la finalul căreia a rostit un cuvânt de învățătură în contextul citirilor scripturistice ale duminicii a 12-a după Rusalii, despre capacitatea tinerilor de a se jertfi, ca de pildă cei înrolați în oștirea țării de-a lungul istoriei naționale, tuturor Biserica dându-le cinstirea cuvenită, eroilor patriei semănându-le crucile și troițele, monumentele cunoscute pe tot întinsul pământului strămoșesc. În actualitate, lumea e doritoare de pace și progres, căutându-se pretutindeni mijloacele de a le realiza, între care la loc de frunte legătura cu țara și poporul din care fiecare face parte, tineretul cu osebire, fiind în pragul vieții. Centenarul Marii Uniri este un prilej de evocare. În acest cadru, Chiriarhul a prezentat mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat cu prilejul Duminicii migranților români (19 august 2018), intitulat ,,Unitate de credință și unitate de neam, în Anul Centenar.

Protos. Iustin Popovici

Recomandările redacției