În după masa zilei de praznic a Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în Parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, dând răspuns invitaţiei părintelui paroh Vlad – Sergiu Sandu şi continuând o tradiţie de ani de zile.

La sosire, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a fost întâmpinat în fața de către preoții aparținători Cercului pastoral-misionar nr. 5 Vinga, de copiii îmbrăcați în costumele populare specifice zonei, de primarul comunei Șagu, doamna Emilia Brâneț, de Președintele Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca, precum și de numeroși credincioși. Înaltpreasfinția sa a venit însoțit de către Protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, precum și de Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat lucrările care s-au făcut pe parcursul acestui an în interiorul bisericii: montarea unei pardoseli de marmură, schimbarea integrală a mobilierului bisericesc și schimbarea tuturor corpurilor de iluminat din interior, după care a săvârşit slujba Vecerniei şi înconjorul bisericii.

În cadrul acestui eveniment, a avut loc și întrunirea preoților aparținători cercului pastoral misionar numărul 5 Vinga, coordonat din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către părintele Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu.

La sfârșitul Vecerniei, părintele paroh a prezentat referatul cu titlul „Lucrarea Bisericii în viața poporului român”, în cadrul căruia a pus în evidență modul prin care Biserica Ortodoxă Română, prin episcopii, preoții și slujitorii ei, s-a implicat în actul Marii Uniri de la 1918. „Contribuția Bisericii la istoricul act al Marii Uniri din 1918 a fost, ca și toată lucrarea ei în viața poporului român, o Liturghie a iubirii jertfelnice și a bucuriei, care izvorăsc din Crucea și Învierea lui Hristos”, a subliniat părintele referent.
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de binecuvântare, în cadrul căruia a făcut legătura între cuvântul părintelui paroh despre însemnătatea Centenarului Marii Uniri în viața Bisericii și hramul bisericii parohiale, știind, potrivit poetului național Mihai Eminescu, că Biserica este Mama poporului nostru român, prin aceea că Maica Domnului este Maica Bisericii fiind pururea rugătoare pentru țară și neam. O ilustrare pe plan local sunt însăși nuanțele picturale ale bisericii potrivit tricolorului și cu referire la Imnul Național care are și un conținut scripturistic, alcătuitorii înșiși fiind oameni ai bisericii. l-a felicitat pe părintele paroh și credincioșii parohiei pentru realizările pe care le au an de an.
În încheiere, Părintele paroh Vlad – Sergiu Sandu a mulţumit Chiriarhului pentru popasul duhovnicesc în mijlocul credincioşilor pe care-i păstoreşte, autorităților centrale și locale prezente, precum și preoților și credincioșilor care au participat la acest frumos eveniment.

Pr. Silviu-Raul Pele
Parohia Cruceni

Recomandările redacției