Birocrația ar putea fi simplificată conform măsurilor anunțate de Ministerul Muncii. În teorie deocamdată, persoanele fizice care vor să ceară pensie sau șomaj nu mai au nevoie de adeverințe de vechime pentru a cere aceste drepturi. Subliniăm că, în prezent, pentru acest sistem nou simplificat nu există încă asigurări clare în teritoriu.

Agenția Națională de Muncă și Casa Națională de Pensii au din această lună acces direct la Registrul de evidență a salariaților (Revisal), conform unui ordin recent de la minister.

Revisal conține datele salariaților care au muncit, muncesc și vor munci în România, acesta fiind introdus în anul 2011. Atunci au fost înlocuite cărțile de muncă cu evidența electronică. Cu toate acestea, în toți ani ce au urmat și până acum, birocrația a continuat să sufoce instituțiile și populația.

Revenind la ordinul de acum, întrucât este unul intern, acesta nu trebuia să apară în Monitorul Oficial pentru a produce efecte. Ordinul este valabil strict instituțiilor aflate în subordinea și în coordonarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Se referă la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (agenția de șomaj), Casa Națională de Pensii Publice și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (agenția care plătește prestații sociale).

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a susținut la finele anului trecut: „Nu accept ca o persoană care trebuie să primească, la timp, indemnizație, pensie, ajutor de șomaj să meargă personal după diferite adeverințe sau să aștepte ca o instituție să îi comunice alteia diferite informații. Fac un prim pas de simplificare din respect pentru cetățean: toate instituțiile din coordonarea Ministerului Muncii iau, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situația solicitantului, direct din Revisal”.

În județul nostru sunt peste 110.000 de pensionari și beneficiari de legi în domeniu, peste 3.000 de șomeri și alte câteva mii de persoane care primesc ajutoare sociale și indemnizații.

Recomandările redacției