vanatoriO vorbă românească zice că pădure fără uscături nu există. Numai că asta se referă la vegetaţie. Iată însă că sunt şi altfel de elemente, care ar trebui să gestioneze bunul mers al lucrării naturii, însă faptele arată că lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Ba chiar invers am putea spune fără să greşim. Cotidianul nostru a scris de nenumărate ori despre tot felul de abuzuri şi alte ilegalităţi săvârşite în pădurile din judeţul nostru. Şi asta vom face şi în continuare până în momentul în care neregulile vor înceta în teritoriul „păstorit” de şeful suprem al Direcţiei Silvice Arad, Teodor Ţigan.  De data aceasta vă informăm cu privire la faptele săvâr­şite de Silviu Ţica, un nepot al directorului, care este angajat pe post de paznic de vânătoare la Ocolul Silvic Sebiş.
În Săptămâna Luminată, a doua zi de Paşti într-un local acesta ar fi avut, conform surselor noastre, un schimb de replici mai dur cu un client. Discuţia a degenerat şi atunci Ţica şi–a folosit capul. Nu ca să gândească, ci ca să lovească.  Ceea ce a şi făcut. Victima a căzut şi, potrivit unor martori,  loviturile au continuat. Pe cale de consecinţă, poliţiştii au deschis un dosar penal, în care, sursele noastre susţin că Ţica are calitatea de suspect.
„Înţelegerea părţilor”
Se poate spune că lucruri de acest gen se pot întâmpla. Da, e adevărat nu poţi „crucifica” un om doar după o asemenea faptă. Perfect adevărat, numai că potrivit unor surse foarte bine informate, Ţica nu este la prima aventură de acest fel. Doar din toamna anului trecut şi până acum, în afară de acest episod pe care vi l-am relatat mai sus, individul a mai  fost, din informaţiile pe care le avem, autorul a două incidente violente. La ambele s-a lăsat cu îngrijiri medicale serioase, însă se pare că totul s-a încheiat cu „înţelegerea părţilor”. Cei din zonă, mai ales patroni de localuri îl ştiu deja pe Silviu Ţica drept un individ pe care nu ţi-l doreşti în birt, fiind mai mereu o „bombă cu ceas”. Sigur că până la urmă fiecare face ce vrea, dacă nu deranjează alţi oameni. Dar aici este vorba de mult deranj. Iar cireaşa de pe tort este şi aceea că acest personaj, care ar trebui să fie un model în comunitate şi nu este are, prin natura ocupaţiei, permis de port-armă. Adică puşcă cu glonţ. Şi ţinând cont de antecedentele de până acum, pe care în mod evident şi cei de la Direcţia Silvică Arad le ştiu, ne mirăm cum de nu i s-a luat arma. Ne întrebăm dacă între portul armei din dotare şi faptul că Ţica este nepotul directorului Teodor Ţigan există vreo legătură.
Un alt caz, cinci focuri de carabină…
În urmă cu câţiva ani, un alt angajat al Direcţiei Silvice, supărat pe un fost coleg de serviciu şi-a luat carabina şi a tras cinci focuri de armă asupra soţiei celui cu care nu s-a mai înţeles. Totul, pe fondul unui conflict mai vechi între cele două familii. Din fericire, femeia nu a fost împuşcată. La trei ani de la comiterea faptei, agresorul a fost condamnat definitiv, la cinci ani de închisoare. Să fie oare nevoie de o nouă întâmplare similară, pentru a se lua măsuri împotriva nepotului directorului. Sperăm că nu, atât pentru binele paznicului de vânătoare, cât şi pentru binele celor care s-ar putea afla în apropierea atunci când ar putea face o faptă necugetată, de o gravitate mai mare decât ceea ce a făcut până acum.
Din păcate, legile sunt făcute de o asemenea natură încât o persoană care are un comportament violent îşi pierde dreptul de a purta arma doar când dobândeşte calitatea de inculpat. Tot din păcate, testele psiho la care este supusă o persoană care doreşte să obţină un permis de port armă se dovedesc a fi doar o pierdere de vreme şi de bani, în condiţiile în care psihologii nu reuşesc să depisteze dacă o persoană are anumite înclinaţii spre violenţă sau nu. Asta, în condiţiile în care testele psiho sunt obligatorii pentru posesorii de arme, iar cei care cad la testare, îşi pierd dreptul de purta arma. În ceea ce o priveşte, Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, susţine că nu ne poate da prea multe amănunte cu privire la acest caz. „În cauză s-a întocmit un dosar de cer­cetare penală, iar cercetarile sunt în curs”, a declarat Camelia Tuduce.
Având în vedere că Silviu Ţica are calitatea de angajat al Direcţiei Silvice Arad, calitate în care deţine şi arma, am încercat să luăm legătura cu Gelu Zdrenghea, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Acesta nu a răspuns însă la telefon.
Gabriel Constantinescu
Lucian Şerban

Recomandările redacției