Un tribunal bosniac a dispus duminică punerea în detenţie provizorie de o lună a preşedintelui entităţii croato-musulmane din Bosnia, Zivko Budimir, arestat vineri şi acuzat că a primit mită pentru a graţia mai mulţi deţinuţi, a precizat o sursă judiciară, potrivit AFP.

În afară de Budimir, alţi patru suspecţi, dintre care unul este consilier al său, au fost puşi de asemenea în detenţie provizorie pentru aceeaşi perioadă, a declarat presei o purtătoare de cuvânt a Curţii de Stat din Bosnia, Asja Papo.

Zivko Budimir (50 de ani), om politic croat din Bosnia, a fost arestat în cadrul unei operaţiuni împotriva corupţiei şi crimei organizate, care a presupus arestarea a 22 de persoane în total.

Oficialul şi ceilalţi acuzaţi sunt suspectaţi că au luat mită şi că au încălcat legea privind graţierea prezidenţială, a precizat Parchetul, fără a oferi mai multe detalii.

Potrivit presei locale, între mai 2011 şi decembrie 2012, Budimir a acceptat 162 din cele 435 de cereri de graţiere. Unele din aceste dosare vizau persoane aparţinând mediilor mafiote.

Avocatul lui Budimir a calificat arestarea clientului său drept ‘lovitură de stat’.

Budimir este în conflict deschis cu noua majoritatea parlamentare din cadrul Adunării acestei entităţi, care a îndepărtat formaţiunea sa de la putere în iunie 2012. De atunci, folosindu-se de prerogativele sale, el blochează o remaniere guvernamentală în favoarea noii majorităţi.

În urma acordului de pace de la Dayton, semnat în anul 1995, după trei ani de război, Bosnia a fost împărţită în două entităţi, una sârbă, Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană. Cele două entităţi sunt unite prin instituţii centrale fragile.

 

Recomandările redacției