Judecătorii din cadrul celei mai înalte curţi a Uniunii Europene va audia părţile pe 27 noiembrie asupra unui caz privind procesul Brexitului, urmând să evalueze dacă Marea Britanie ar putea să-şi retragă unilateral decizia de a părăsi UE, a anunţat miercuri într-un comunicat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene .

Cazul a fost ridicat în faţa curţii din Luxemburg de un tribunal scoţian, unde politicienii care se opun Brexitului au solicitat un verdict care să clarifice interpretarea Articolului 50 din Tratatul UE, în baza căruia Londra a anunţat în urmă cu peste doi ani că va ieşi din blocul comunitar.

Niciun alt membru nu a mai părăsit blocul comunitar în 60 de ani. Stabilirea faptului că revocarea procesului Brexitului se poate face fără aprobarea statelor membre, argumentează cei care au ridicat cazul, le-ar valida acestora argumentul că parlamentarii britanici ar putea să blocheze ieşirea Marii Britanii din UE înainte de 29 martie. Nu este încă clar când va adopta o decizie CJUE asupra acestei chestiuni, cunoscută sub numele Cazul Wightman, după Andy Wightman, un membru al parlamentului scoţian din partea Partidului Verzilor, care a condus acţiunea.

Un oficial al curţii a declarat că, în mod normal, în conformitate cu ‘procedura accelerată’ a instanţei pentru chestiunile urgente, un verdict va fi adoptat în trei până la şase luni de la o astfel de audiere. Totuşi, CJUE a precizat într-un ordin de luna trecută că ‘incontestabil’ există necesitatea unui verdict urgent înainte ca parlamentul britanic să voteze dacă va accepta sau nu un tratat cu UE care să stabilească termenii ‘divorţului’.

Premierul britanic Theresa May insistă că Marea Britanie va părăsi UE în martie. Ea se confruntă însă cu o luptă în parlament pentru aprobarea unui potenţial tratat cu UE, asupra căruia negocierile sunt blocate în privinţa modului de acţiune în chestiunea frontierei irlandeze. În principiu, ea ar putea încerca să obţină un vot parlamentar chiar în această lună, notează Reuters.

Recomandările redacției