O reuniune de criză va fi organizată la începutul lunii mai între preşedinţii celor trei instituţii europene pentru a încerca să deblocheze negocierile pentru perioada 2014-2020, a informat miercuri eurodeputatul francez Alain Lamassoure, citat de AFP.

‘Consiliul refuză să ia vreun angajament pentru soluţionarea arieratelor din 2012 şi din acest motiv am fost obligaţi să amânăm o întâlnire’ prevăzută pentru joi, a explicat Lamassoure, preşedintele Comisiei bugetelor şi negociator al Parlamentului European.

‘În conformitate cu dispoziţiile tratatelor, în caz de dificultate în negocierile asupra bugetului, este convocată o reuniune a preşedinţilor celor trei instituţii – Parlamentul European, Comisia şi Consiliul – pentru a căuta un compromis’, a precizat el. În cazul de faţă preşedinţia irlandeză va reprezenta statele membre.

Comisarul european pentru bugetul UE, Janusz Lewandowski, şi Alain Lamassoure vor participa la această reuniune.

‘Este avută în vedere data de 6 mai, însă urmează să fie confirmată’, a menţionat el.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a avertizat că nu va fi angajată nicio negociere cu statele membre privind bugetul multianual 2014-2020, atât timp cât restanţele pentru anul 2012 nu vor fi achitate.

Comisia Europeană a solicitat o extensie de 11,2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un plafon. Suma a fost contestată luni de mai mulţe ţări bogate din UE, şi anume Franţa, Marea Britanie, Germania, Olanda, Finlanda, Suedia, Austria şi Danemarca.

 

Recomandările redacției