Minivacanța de la începutul lunii mai va fi plătită de bugetari, în ore recuperate sâmbăta, ori stând peste program, în zilele lucrătoare. Zilele libere din 2 şi 3 mai, acordate de Guvern în acest an pentru ca ziua de 1 Mai să fie legată de Sărbătoarea de Paşte, vor fi recuperate de bugetari. În funcție de hotărârile pe care le iau șefii de instituții și de activitatea acestora, angajații de la stat fie vor veni la muncă două sâmbete, fie vor lucra ore suplimentare, în timpul săptămânii. Casa Județeană de Pensii Arad îi anunță pe angajatori de prevederile legale valabile pentru minivacanța din mai.
Este vorba de HG 79/2013, publicată în Monitorul Oficial, potrivit căreia, pentru stabilirea zilelor de 2 şi 3 mai 2013 ca zile libere, pentru salariaţii din sectorul public, precum şi pentru angajaţii din sectorul privat, în măsura în care partenerii sociali stabilesc astfel, pentru zilele stabilite ca zile libere, instituţiile publice îşi vor desfăşura activitatea în regim de program normal în zilele de 13 aprilie 2013, respectiv 20 aprilie 2013, sau vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la data de 30 aprilie 2013, potrivit planificărilor stabilite.
Cu alte cuvinte, angajații de la stat vor fi obligați să recupereze cele două zile libere. Măsura nu e considerată a fi una foarte avantajoasă de către bugetari, având în vedere că aceștia vor fi nevoiți să vină în două zile de weekend la serviciu. Prestarea muncii în aceste condiţii nu conferă acordarea de timp liber corespunzător. În ceea ce îi privește pe cei care lucrează în mediul privat, cel mai probabil, situațiile în care vor primi mai multe zile libere vor fi rare, în ciuda prevederilor legale.

Recomandările redacției