sidaPacienţii infectaţi cu HIV sunt afectaţi în mai multe judeţe, printre care şi Aradul, de întreruperea tratamentului din Programul Naţional HIV/ SIDA, din motive legate de subfinanţarea programului sau management defectuos. „Bugetul alocat pentru susţinerea tratamentului bolna­vilor de SIDA din judeţul Arad este suficient doar până la jumătatea lunii mai. Mai mult decât atât, bolnavii se confruntă cu probleme serioase în ceea ce priveşte tratamentul. Nu au schema completă, le lipseşte câte unul sau chiar două medicamente. De asemenea, sunt plimbaţi pe drumuri, uneori chiar câte două săptămâni, pe motiv că «nu sunt bani». Bolnavii sunt afectaţi de o posibilă rezistenţă la tratament şi deprecierea stării de sănătate, nesiguranţa zilei de mâine, umilinţă de a sta la poarta spitalului zile întregi pentru tratament. În repetate rânduri, am sesizat Ministerului Sănătăţii aceste probleme, fără ca ele să fie rezolvate; mai mult chiar, există o diferenţă între motivaţiile prezentate de cei de la Bucureşti faţă de cele din teritoriu“, ne-a declarat Alice Chivu, directorul executiv al UNOPA Arad.
Cei infectaţi cu HIV aflaţi în tratament ARV trăiesc fiecare zi a existenţei lor cu neliniştea că o nouă decizie privind achiziţia medicamentelor, o altă tăiere la bugetul Programului Naţional HIV/ SIDA, o altă filă de buget neajunsă la spital ar putea să îi lase fără medicamentele vitale, spe­ranţa la ziua de mâine. Anul 2014 a început dramatic din acest punct de vedere, mii de pacienţi din întreaga ţară fiind puşi în situaţia de a întrerupe tratamentul din cauza birocraţiei şi a lipsei fondurilor pentru tratament.
Pacienţii cu HIV cer buna funcţionare a Programului Naţional de Trata­ment HIV/ SIDA prin: alocarea supli­- mentară de fonduri pentru funcţionarea programului pentru trimestrul 1 şi 2 – deoarece în acest moment sumele alocate sunt insuficiente, eliminarea listelor de aşteptare cu pacienţi care au nevoie să intre în tratament, iar spitalele nu le pot iniţia terapia din cauza medicamentelor insuficiente, evaluarea funcţionalităţii schemei de tratament la pacienţii care au avut întreruperi de tratament din cauza lipsei acestuia de la spital.
Alte solicitări se referă la alocarea de resurse financiare suplimentare pentru monitorizarea infecţiei HIV ast­fel încât să se cunoască din date medicale starea fiecărui pacient, achi­ziţia centralizată a tratamentului ARV la ni­vel naţional după modelul anterior anului 2008, când sistemul era funcţio­nal, eficient şi mult mai puţin birocratic.
În evidenţele medicilor există apro­ximativ 150 de pacienţi, dintre care 130 urmează tratamentul inclus în programele naţionale de sănătate.
În medie, în fiecare lună sunt depistate câte două noi cazuri de infectare cu virusul HIV.

Recomandările redacției