După ce au ajuns la putere pe un uriaş val de simpatie datorat… antipatiei (uneori justificată, alteori, nu) faţă de Băsescu, Boc, Udrea şi PDL, guvernanţii din ultima vreme, fie că este vorba de membri USL, fie doar de cei ai alianţei PSD-UNPR-PC-UDMR, nu s-au prea făcut remarcaţi până acum prin realizări. Sigur, s-au făcut şi lucruri bune, dar mult mai puţine decât se aşteptau românii care au votat USL, dar nivelul de trai de pe vremea PDL nu a crescut, dimpotrivă, preţurile au cam luat-o în sus, investiţiile începute în urmă cu câţiva ani au fost blocate din diferite motive, iar altele noi se fac doar pentru a da câte ceva firmelor prietene, în timp ce votanţii au rămas cu zâmbetul îngheţat pe buze.

La sfârşitul săptămânii trecute, mai marii Guvernului au făcut-o din nou de oaie. Vineri, pe site-ul Ministerului de Finanţe au apărut nişte propuneri legislative menite să permită statului să bage şi mai adânc mâna în buzunarele românilor care au proprietăţi. Probabil, în ideea de a lua de la „bogaţi” pentru a da câţiva lei pomană la „săraci”, guvernanţii au decis să permită primăriilor să majoreze cu până la 50% dările percepute de la oameni. În continuare, se mai propun şi alte majorări, în dispreţul contribuabilului de rând, care este tratat la fel ca în urmă cu sute de ani, când se luau şapte piei de pe un om, doar pentru a avea mai marii zilei de unde să fure.

Sub pretextul că proiectele care vizează Noul Cod Fiscal şi Noul Cod de Procedură Fiscală trebuie discutate în Guvern, înainte de a fi supuse dezbaterii publice, propunerile au fost retrase de pe site-ul Ministerului de Finanţe la cererea premierului Victor Ponta. Probabil şi-a dat şi el seama că astfel de idei năstruşnice nu pot să-i facă decât rău, acum, când campania electorală pentru alegerile prezidenţiale bat la uşă. Nu poţi să mergi la oameni, să le ceri să te voteze, după ce le-ai înşelat multora aşteptările şi în plus vrei să-i pui să plătească pentru a putea să acoperi găurile negre de la buget, care au fost făcute de politicieni şi care ar trebui umplute la loc tot de politicieni, nu de cei care nu au decât o singură vină, modul în care au votat. Dacă ar fi stat de vorbă măcar cu primarii din propriul partid, cei care trebuie să mobilizeze electoratul ori de câte ori este organizat câte un scrutin sau un referendum, premierul ar fi aflat că o majorare de taxe şi de impozite nu poate fi primită decât cu revoltă. Primarii cu care am stat, ieri, de vorbă, fie că sunt dintr-un partid aflat la putere, fie dintr-unul aflat în opoziţie, au vorbit pe acelaşi ton: majorările pot fi suportate de oameni. În ceea ce-l priveşte, unul dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din municipiu a venit cu o soluţie, o soluţie prezentată de societatea civilă şi atunci când Guvernul Boc a tăiat în carne vie: politicienii ar trebui să fure mai puţin,  să o lase mai moale cu înţelegerile făcute pe sub masă şi cu plăţile informale mascate în comisioane, astfel bugetul nu ar avea atât de suferit. O soluţie plină de bun-simţ, doar că multora dintre aleşii noştri, tocmai asta la lipseşte, bunul-simţ.

Recomandările redacției