În perspectiva introducerii tarifului reglementat, Camera de Comerț Italiană pentru România (CCIpR) a organizat, zilele trecute, seminarul „Spre Feed-in-Tariff. Cerințele necesare pentru dezvoltarea de mici instalații cu biomasă, biogaz și fotovoltaice. Aspecte juridice, comerciale și financiare” la sala de conferințe a Pavilionului B, în cadrul târgului Enreg Energia Regenerabilă din Arad.

Oaspete special al evenimentului a fost Zoltan Nagy-Bege, membrul Comitetului de Reglementare al ANRE, alături de partenerii energie 2014 ai CCIpR.

Argumentele în dezbatere au abordat, cu precădere, viitoarea introducere a sistemului de tarifare Feed-in-tariff și modificările aduse de legea 23/2014 sistemului de promovare a energiilor regenerabile.

Printre tematicile discutate s-au numărat problema Certificatelor Verzi (CV) suspendate, modalitatea de restituire a acestora și noul sistem prin care se stabilește targetul anual total de energie regenerabilă produsă.

„Mulțumită intervenției lui Nagy-Bege, au fost aduse în discuție modalitățile de alegere între CV și feed-in-tariff în momentul în care acest tarif va fi introdus și facilitățile privind autorizațiile pentru instalațiile care vor beneficia de acest tarif. Făcând referire la legislația în fază de așteptare, au fost analizate, de asemenea, data estimativă de introducere a feed-in-tariff și posibilitatea de includere a autoconsumului în scopul calculării totalului de energie pentru care se va aplica sistemul de promovare“, ne-au declarat reprezentanții Camerei.

O altă problematică abordată pe durata seminarului a fost Ordinul 11/2014 al ANRE care le permite companiilor din sectorul electric să transfere instalațiilor în curs de racordare costurile de întărire a rețelei.

Avocatul Lucian Cumpănașu, de la biroul de avocatură Cumpănașu & Dejescu, a aprofundat tema intrării în vigoare a tarifului reglementat atrăgând atenția asupra punctelor forte și slabe, asupra problemelor care se pot ivi precum și asupra posibilelor scenarii viitoare.

În continuare, au luat cuvântul reprezentații Agatos Energy, Vincenzo Moderno, care prin intermediul unui studiu de caz a prezentat diferențele și avantajele construirii unui parc pe acoperiș și a unei instalații la sol, și Alessandro Daneu, care a efectuat un focus tehnic pe instalațiile cu biomasă și pe avantajele instalațiilor cu tehnologie BIOSIP.

Carmen Maican, de la Intesa SanPaolo Bank, a discutat despre structura finanțării proiectelor legate de energie regenerabilă, despre criteriile de eligibilitate și despre principalele forme de garantare solicitate.

Camera de Comerț Italiană pentru România își continuă activitatea prin evenimente dedicate sectoarelor energie, agroalimentar și mediu, precum și altor domenii de interes fundamental pentru companiile italiene și românești membre.

CCIpR organizează, de asemenea, platforme de network, oferind servicii punctuale și compatibile cu necesitățile companiilor din teritoriu și sprijinindu-le în dezvoltarea propriilor afaceri.

Recomandările redacției