cardio

Locuitorii din zona Sebiş şi Dezna îşi vor putea face analize medicale gratuite, pentru depistarea bolilor cardiovasculare. Totul se va face în cadrul campaniei „Ghioceii prevenției cardiace”, aflată la a doua etapă, după cea derulată la Ghioroc. Zona Sebiş – Dezna a fost aleasă pentru campanie în urma unor studii care arată că incidenţa afecţiunilor cardiologice este una ridicată în această zonădin judeţ. Aradul este între primele judeţe din ţară ca mortalitate cauzată de boli cardiologice.

Consiliul Județean Arad (CJA) și Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) vor desfășura, începând de luni, 20 aprilie, și până pe 30 aprilie 2015, o nouă campanie de prevenție a bolilor cardiovasculare, sub titlul: „Ghioceii prevenției cardiace”. Începută în toamna anului trecut, la Ghioroc, campania este o inițiativă a Comisiei Consultative instituite din reprezentanți ai CJU, SCJU, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Patronatului Medicilor de Familie Arad. Conferința va avea loc pe 20 aprilie, între orele 17 și 19, la Pensiunea Onyx din Strada Republicii Nr. 81.

Acțiunea de anul trecut, de la Ghioroc a avut rezultate relevante. Astfel, Comisia Consultativă a aflat că aproximativ 50% dintre locuitorii comunei Ghioroc au risc crescut de diabet, 74% sunt supraponderali şi 72% au hipertensiune arterială, iar 41% nu au efectuat niciodată analize pentru boli de inimă. „Mulți oameni din localitate au venit, după această campanie, la noi, la Consiliul Județean să ne mulțumească. În urma analizelor efectuate, aceștia au putut afla din timp că prezintă risc pentru anumite boli și și-au modificat stilul de viață. Ei sunt, astăzi, sănătoși sau boala lor a fost pusă sub control, și asta pentru că au avut șansa unei acțiuni preventive. Personal, de nimic altceva nu sunt mai fericit decât să văd că oamenilor le este bine, în primul rând cu sănătatea. Sunt convins că această campanie va fi, și de acum înainte, un succes. Știm, acum, exact ce trebuie să facem pentru a îmbunătăți starea de sănătate a oamenilor din Ghioroc”, a spus Nicolae Ioțcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Bolile cardiovasculare – pe primul loc

Şeful CJA a mai spus că acțiunea Comisiei Consultative arată că în Arad, sănătatea oamenilor este privită ca o prioritate și că abordarea CJA este una strategică și nu conjuncturală. Campania este una de prevenire a bolilor cardiovasculare atât prin analize gratuite, cât și conferințele de informare. „Facem o muncă de educație, al cărei rol este foarte important. Viața unui om care se îngrijește din timp de sănătatea lui este mult mai bună, dar oamenii trebuie să devină conștienți de acest lucru și mai ales să știe că sistemul nostru județean de sănătate le stă la dispoziție nu doar atunci când sunt mai mult sau mai puțin grav bolnavi, ci periodic, adică cel puțin o dată pe an”.

Campania „Ghioceii prevenției cardiace” are și rolul de a cerceta incidența bolilor cardiovasculare în rândul populației. „Afecţiunile cardiovasculare sunt pe locul 1 la Arad în ceea ce priveşte populaţia afectată şi de aceea ne dorim ca această campanie să conştientizele la modul cel mai clar importanța prevenției, a comunicării între cadrele medicale și pacient și a comunicării între specialiștii din domeiul medical”, a completat Cristian Dină, medic primar cardiolog intervenţionist.

În baza rezultatelor, sistemul medical ar putea beneficia de noi dotări cu aparatură.

Trebuie spus că următoarea campanie se va derula la nivelul municipiului şi va fi de amploare.

Recomandările redacției