Guvernul canadian a blocat în ultimul moment intrarea în Canada a o sută de imigranţi clandestini romi originari din România, care se aflau în Statele Unite şi se îndreptau spre Stanstead cu ajutorul unei reţele infracţionale, potrivit ziarului canadian francofon La Presse, în ediţia online.

Ministrul canadian al cetăţeniei, imigraţiei şi multiculturalismului, Jason Kenney, a făcut aceste dezvăluiri într-un interviu exclusiv, în cadrul anchetei asupra reţelei stabilite în oraşul Craiova din România şi conduse de trei persoane ce au locuit la Montreal.

Organizaţia facilita intrarea ilegală în Canada a solicitanţilor de azil romi. Printre ei, mulţi făceau parte din clanuri de hoţi ce au devenit foarte active în Canada. O parte din lucrurile furate erau trimise la Craiova.

„Potrivit informaţiilor noastre, există probabil o sută de persoane legate de aceeaşi reţea, care sunt în Statele Unite şi încă nu au intrat aici. Şi motivul pentru care am acţionat rapid şi agresiv este de a trimite un mesaj pentru românii care se află în Statele Unite că aşa ceva nu vom accepta”, a explicat ministrul.

Kenney a afirmat că este „foarte la curent” cu valul de furturi legate de această filieră de mai multe servicii de poliţie.

„Unii dintre cei care au ajuns în Quebec au mers spre vest până la Thunder Bay şi chiar până în Winnipeg. Şi în toate comunităţile unde s-au dus, ne confruntăm cu o problemă de criminalitate”, a spus el.

În decembrie anul trecut, în speranţa de a reduce fenomenul, Jason Kenney a mers la Stanstead, punct de intrare pentru imigranţii ilegali, şi a desemnat 85 de persoane venite din România ca „sosiri în neregulă” legate de crima organizată.

Această măsură legală, aplicată pentru prima dată de guvernul canadian, a stârnit controverse şi a fost denunţată de grupurile pentru apărarea refugiaţilor. Ea facilitează detenţia şi expulzarea persoanelor în cauză, aminteşte La Presse.

În schimb, ministrul crede că ea a dat roade.”Din momentul desemnării, a avut loc un singur aflux de persoane din Craiova şi acesta a fost în Columbia Britanică. Prin urmare, nu poate fi legat de aceeaşi reţea. Important este ca anunţul de la Stanstead să trimită un mesaj clar reţelei, iar eu cred că mesajul a fost înţeles”, a subliniat el.

În ciuda tuturor eforturilor sale de a combate intrarea lor ilegală în Canada, ministrul s-a declarat sensibil la soarta deloc de invidiat a romilor în Europa.

„Suntem sensibili la situaţia dificilă a comunităţii romilor în Europa de Est. Ştim că există discriminare şi uneori acte de violenţă. Există cu siguranţă o lipsă de integrare, dar puţini dintre ei au prezentat dovezi de persecuţie”, a explicat el.

„Am vizitat Ungaria şi România, m-am întâlnit cu lideri ai romilor, am făcut o analiză. Nu este corect să spunem că există acte de violenţă împotriva romilor tot timpul. Există neofascişti, este o problemă pe care eu nu o neg, dar să spui că ei trebuie să părăsească cu toţii Europa este ridicol”, a tras el concluzia.

 

Recomandările redacției