Când și cât de des trebuie schimbate obiectele din casă

0
219

Chiar dacă nu au un „termen de expirare” trecut pe etiche­tă, precum cutiile de lapte, obiec­tele de uz casnic ar trebui şi ele înlocuite peri­odic. E important atât pentru sănătate, cât şi pentru confort. În realitate, pu­ţini îşi aduc aminte sau consideră necesar să facă „investiţia”.
O saltea de pat nu ar trebui fo­lo­sită mai mult de 5 ani, maximum 8. Una uzată afectează sănătatea coloanei vertebrale şi calitatea somnului, în plus, e plină de acarieni care pot da afecţiuni respiratorii. În aceeaşi categorie intră şi canapeaua, care ar trebui schimbată o dată la 15 ani, susţine designerul Natalia Berezovskaia. Accesoriile de baie (covoraşele, perdelele de duş) trebuie schimbate la şase luni, maximum un an.
În realita­te, majorita­tea românilor îşi înlo­cu­iesc obiec­te­le de uz cas­nic doar când e neapă­rată nevoie, adică atunci când se strică şi nu mai pot fi reparate.
„Pentru gene­raţia pă­rin­ţi­lor mei, de exemplu, de schimbat mobila nici nu se pune pro­blema până când nu se strică. Însă, persoanele de până în 40 de ani, datele se schimbă. Sunt mult mai deschise să redecoreze. Din experienţa mea, aş spune că aceas­tă categorie îşi reamenajează lo­­- cuinţa undeva la 10-15 ani”, spune designerul Natalia Berezovskaia.
La cât timp trebuie aruncate lucrurile
– Pernele care nu se pot spăla se schimbă după un an. Grăsimea de pe piele şi de pe păr se îmbibă în material, pro­vocând bacterii şi mirosuri neplăcute.
– Bureţii de baie şi cei de vase se auncă la două – trei săptămâni.
– Periuţa de dinţi trebuie clă­tită după fie­care utlilizare şi depozi­tată în spa­ţiu deschis, pentru usca­re. Schimbaţi-o după maxim trei luni.
– Placa de to­cat legume şi carne, dacă nu este corect igienizată şi uscată, devine sursă sigură de bacterii precum Salmonella şi E.coli. Nu o folosiţi mai mult de doi ani.
– Mopurile se aruncă la 1-2 luni.
– Piatra ponce trebuie şi ea păstrată într-un loc anume destinat, să se poată usca. În baie, din cauza căldurii şi a ume­zelii, se pot dezvolta cu uşurinţă fungi (ciuperci) care produc infecţii micotice ale pielii şi ale mucoaselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.