Germanul Manfred Weber, cunoscut un apropiat al Angelei Merkel, a fost desemnat candidatul Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Europene. El a fost preferat fostului premier finlandez Alexander Stubb.

Weber esteliderul grupului politic al popularilor din Parlametul European care este, de altfel, şi cel mai mare grup politic din legislativul de la Strasbourg.

În vârstă de 46 de ani, Weber este de profesie inginer şi a câștigat primul mandat de parlamentar în Bavaria în 2004. Manfred Weber s-a remarcat în ultimul an drept una dintre cele mai critici voci de la Bruxelles la adresa guvernului României şi al schimbărilor aduse legilor justiţiei.

„Există un guvern care îşi foloseşte în mod greşit majoritatea pentru a-l proteja pe liderul partidului socialist deja condamnat. Ei (…) au fost de acord să pună subiectul pe agendă în plenara următoare. Şi, din nou, sper că toată lumea este pregătită să lupte împotriva corupţiei în toate aspectele şi doar nu într-un anumit caz specific”, a declarat Manfred Weber după protestul din 10 august. Tot atunci, referindu-se la protest, germanul a criticat intervenția dură a jandarmilor.

Germanul va candida din partea PPE la preşedinţia viitoarei Comisii Europene (2019-2024).

Weber a fost votat de 492 de delegaţi PPE (79,2%) şi declarat câştigător în dauna finlandezului Alexander Stubb, care a obţinut 127 de voturi (20%). În total au fost 623 de voturi exprimate, dintre care două nule.

Parlamentul European a solicitat ca preşedinte al Comisiei Europene să devină unul dintre capii de listă în alegerile europarlamentare, aşa cum s-a întâmplat cu Jean-Claude Juncker în 2014 (aşa-numitul sistem „Spitzenkandidat”). Eventualul nominalizat va trebui să fie aprobat de o majoritate în Parlamentul European, dar Consiliul European este liber să nominalizeze o persoană care nu a fost cap de listă în alegerile europarlamentare.

Recomandările redacției