Averea lui Slim se situa la sfârşitul săptămânii trecute la 71,2 miliarde de dolari, după ce a scăzut în februarie cu circa 10%, potrivit Indicelui Bloomberg al Miliardarilor. Averea lui Bill Gates, care ar putea trece pe primul loc, se situează la 66,3 miliarde de dolari.

Diferenţa de circa 4,8 miliarde de dolari dintre cei doi este cea mai redusă din aproape un an, notează Bloomberg.

Principala cauză a declinului lui Slim este evoluţia celui mai important activ al acestuia, participaţia la compania de telecomunicaţii America Movil.

Poziţia dominantă a companiei în America Latină, dar mai ales pe piaţa de origine din Mexic, a intrat în atenţia autorităţilor, parlamentele naţionale şi autorităţile de reglementare din regiune făcând eforturi pentru a înăspri controlul.

Schimbările din America Latină ameninţă să-i închidă miliardarului mexican robinetul de bani care i-a permis să facă investiţii în Europa anul trecut, notează Bloomberg.

„Provocările pentru America Movil încep în Mexic, din cauza rezistenţei tot mai mari faţă de poziţia dominantă a companiei. Cu cât concurenţii lor vor deveni mai performanţi, America Movil se va afla în dificultăţi mai mari în Mexic, fără să mai aibă profituri precum cele din trecut”, a afirmat Mark Mobius, preşedinte executiv la Templeton Emerging Markets Group, care administrează fonduri cu participaţii la compania lui Slim.

Podiumul miliardarilor este completat de Amancio Ortega, cu 56,3 miliarde de dolari, în timp ce pe patru se situează Warren Buffet, cu 54,4 miliarde de dolari, iar pe cinci Ingvar Kamprad, cu 47,8 miliarde de dolari.

 

Recomandările redacției