Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), Filiala Arad şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) au lansat Carta Albă a Hepatitei C în România – Probleme, provocări şi răspunsuri 2013-2018”. Acesta este primul document prin care socie­tatea civilă propune o politică pu­blică privind combaterea hepatitei C în România.
„Documentul prezintă situa­ţia delicată a ţării noastre în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de hepatita C, analizează prac­ticile europene în combaterea hepatitei C şi oferă soluţii pentru o strategie naţională de combatere a acestei boli. Prin Carta Albă a hepatitei C, asociaţia pro­pune autorităţilor publice respon­sabile un parteneriat în scopul elaborării şi implementării în comun a unei Strategii naţiona­le de combatere a hepatitei C. Acest mod de lucru inovativ pentru ţara noastră poate servi pe viitor drept model şi pentru alte iniţiative menite să amelioreze starea de sănătate a românilor“, declară reprezentanţii asociaţiei arădene.
Asociaţiile care au contribuit la redactarea documentului propun ca strategia de combatere a hepatitei C să fie structurată pe trei piloni principali, respectiv: prevenţia, depistarea şi tratamentul bolnavilor de hepatită C.

Recomandările redacției