apartament_chirieAi de gând să-ţi achiziţionezi o locuinţă? Una dintre cele mai importante alegeri pe care trebuie să le faci se referă la tipul de proiect: casă la roşu sau la cheie? Află care sunt plusurile şi minusurile fiecărui tip de locuinţă.

Casa la roşu

E un imobil ridicat pe structură, fără finisaje şi fără exteriorul acoperişului (ţiglă, tablă etc.). Acest tip de imobil include:

  • trasarea casei conform planului de amplasament;
  • săparea; 4 armarea şi betonarea fundaţiei;
  • zidirea pereţilor exteriori şi interiori;
  • armarea şi betonarea elementelor structurale şi realizarea structurii acoperişului.

Un astfel de proiect îţi oferă avantajul de a finisa casa după gusturile proprii, dar nu trebuie subevaluate costurile ulterioare. Un alt avantaj al locuinţelor la roşu, fie case pe pământ, fie apartamente în bloc, este preţul mai mic cu aproximativ 30- 35%, comparativ cu cel al unei locuinţe finisate.

De asemenea, faza de casă la roşu nu include nici partea de instalaţii (cabluri electrice, ţevi de apă/ gaze, racordare la utilităţi), acestea fiind adăugate ulterior.

Casa la cheie

Reprezintă o casă la roşu la care se adaugă lucrări de definitivare şi care include:

  • finisaje exterioare (învelitoare acoperiş, geamuri termopan, tencuieli exterioare);
  • finisaje interioare (tencuieli interioare, gresie, faianţă, parchet, uşi);
  • instalaţii sanitare (chiuvetă, cadă/ duş, vas toaletă, robineţi bucătărie /baie, racorduri);
  • instalaţii termice (centrală termică, calorifere, racorduri);
  • instalaţii electrice (întrerupătoare, prize, reţea electrică).

De asemenea, e important să ai menţionate în contract toate elementele constructive (finisaje). Mai mult, în unele cazuri se precizează şi furnizorul produselor, pentru a evita neplăceri la finalizarea şi recepţia lucrării.

Din punctul de vedere al dezavantajelor, casa la cheie nu implică sistematizarea şi amenajarea curţii interioare sau construirea gardului care delimitează proprietatea. Pentru aceste lucrări se poate opta separat.

Casa la galben, un nou concept

O altă opţiune este şi casa la galben, un nou concept, care reprezintă o alternativă la celelalte tipuri de case. Fără fundaţie, fără instalaţii, fără tencuieli şi fără finisaje, doar zidărie. O casă la galben vine la pachet cu unelte profesionale şi personal calificat. Acest tip de casă implică zidăria pe structură BCA. Pe lângă această zidărie, în preţul pachetului, primeşti mortar, un set de scule profesionale, transport pe şantier şi un meşter. Acesta din urmă te ajută la primul rând de zidărie.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției