Deși nu este terminată, Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită duminică, în contextul celebrării a 100 ani de la Marea Unire din 1918.

Constructia ar urma să fie terminată în anul 2024, iar costurile au crescut de la an la an.

În decembrie 2010, s-a pus piatra de temelie pentru Catedrala Mântuirii Neamului. S-au scris foarte multe de atunci pe marginea subiectului și s-au făcut niște investiții de amploare în mai multe rânduri. Până acum câteva luni, nu s-au cunoscut particularitățile construcției, câți bani au fost folosiți de la cine și care a fost nivelul de contribuție al BOR la acest proiect, considerat de mulți…ostentativ.

Aparent, operațiunile de amenajare, de împodobire vor continua pe parcursul următorilor 5-6 ani. În 2017, lucrau peste 650 de muncitori în trei schimburi la Catedrală în toate zonele construcției.

Până în august, costurile construcției s-au ridicat până la 102 milioane de euro pentru Catedrala Mânturii Neamului. Doar 20% din acea valoare a fost acoperită de către instiuția Patriarhiei.

Dar din august și până acum, la investiție s-au mai adăugat alte milioane de euro. Potrivit unei investigații temeinice, suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului depășește pragul de 121 de milioane de euro.

Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 și 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare.

Datele furnizate de Biserica Ortodoxă au arătat la un moment dat sume mai mici, îndeosebi la capitolul bani investiți de Guvern. Necesitățile financiare necesare terminării catedralei vor crește în perioada următoare.

Credincioșii – îmbulziți afară în frig, preoții – în mașini scumpe

Ziua de ieri, una istorică pentru neamul românesc în accepțiunea unora, a stârnit indignare altora. Mai precis, celor care consideră proiectul catedralei ca fiind unul ostentativ și mult prea scump.

În timp ce mii de credincioși se îmbulzeau în frig la slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului, preoții apăreau la marele eveniment în mașini scumpe.

Patriarhul Daniel a sosit la slujba pentru sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului într-un Mercedes-Maybach S600, însă cei care au căutat numărul mașinii pe site-ul unde pot fi verificate numerele de înmatriculare au descoperit că bolidul nu are polița RCA validă.

Slujba a fost oficiată de Preafericitul Daniel şi de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, alături de un sobor de 100 de preoţi. În interior, pe parcursul slujbei de sfinţire au avut acces doar cei 2.000 de oficiali invitaţi, printre care şi premierul Viorica Dăncilă.

Enoriașii au urmărit ceremonia de pe esplanada din fața clădirii.

Amendă pentru lipsă de autorizație

Chiar înainte de sfințire, constructorul Catedralei Mântuirii Neamului a primit o amenda de 10.000 de lei pentru incalcarea normelor de securitate la incendiu. Sfințarea Catedralei Neamului s-a făcut pe răspunderea tuturor celor care au participat – potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgență. Toată problema a fost determinată de faptul că nu a fost finalizată catedrala.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a anunțat că nu a dat aviz favorabil pentru evenimentul de sfințire a Catedralei Mantuirii Neamului.

„Este ilegală punerea în functiune a unei clădiri aflată în stadiu de executie, la care nu s-a facut receptia și pentru care nu a fost obținută autorizația de incendiu, potrivit legii 307/2006“, sustinea Daniel Vasile, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

Încrederea în Biserică a scăzut enorm

Potrivit unui raport realizat anul trecut, încrederea românilor în Biserică a scăzut la 50%. Între cauzele cele mai cunoscute care au determinat acest minim istoric, specialiştii indică scandalurile sexuale sau de corupţie în care sunt implicaţi ierarhi şi preoţi, dar şi o maturizare a credincioşilor care nu mai sunt dispuşi să despartă vorbele preoţilor de faptele acestora

Conform ultimului sondaj de opinie efectuat de IMAS, realizat în toamna anului trecut, Biserica ajuns la 50,6% grad de încredere în rândul populaţiei, fiind pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române (BOR) când credibilitatea ei coboară atât de mult.

Recomandările redacției