alcool_bereStatisticile arată că, în România, numărul cazurilor de tulburări provocate de consumul de alcool este cu 30% mai mare decât media înregistrată în Uniunea Europeană. Cum am ajuns să înregistrăm acest ”record”? Ignorând cu seninătate ravagiile pe care le provoacă, în organism, excesul de alcool.

Consumat „consecvent” (în doze mari şi pe termen lung), alcoolul deschide calea multor boli, de la afecţiuni hepatice (ciroză) şi pancreatice, maladii ale sistemului nervos şi tulburări psihice (anxietate, depresie, iritabilitate etc.), tulburări cardiovasculare, până la la cancer (bucal, esofagian, de gât…). Să le luăm pe rând…

Sistemul nervos

Un consum excesiv de alcool poate antrena pierderi de memorie, anxietate, depresie, insomnie şi poate fi la originea gesturilor sinucigaşe. În cazul femeilor însărcinate, creşte riscul de afectare a creierului embrionului şi fetusului (retard de dezvoltare mintală).

Sistemul cardiovascular

Buna reputaţie a consumului moderat de alcool (circa două pahare pe zi) asupra sănătăţii cardiovasculare reprezintă un subiect controversat. Se ştie, însă, că riscul de hipertensiune şi accident vascular cerebral creşte în urma consumului de alcool.

Aparatul digestiv

Alcoolul poate provoca, în timp, cancere ale căilor aerodigestive superioare (gură, gât, largine, esofag) şi este otravă curată pentru ficat. Distrugerile pe care le provoacă la nivelul ţesutului hepatic pot duce la ciroză sau la cancer de ficat.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției