psiholog_consultatie_consiliereÎn privința psihologilor, oscilăm între 2 extreme – fie îi considerăm niște șarlatani, fie îi ridicăm la nivel de guru și așteptăm de la ei soluții miraculoase. În timp ce mersul la psiholog este privit cu suspiciune sau ca o modă, la rândul lor, psihologii ar avea multe observații, sugestii și reclamații de făcut în privința celor care le calcă pragul. Iată ce ți-ar putea spune un psiholog, dar nu o face…

1. Nu mă mai întreba de ce, de ce?

Cei mai mulţi dintre noi mergem la psiholog încercând să descoperim cum am ajuns aşa cum suntem, de unde ne vin toate problemele. De cele mai multe ori, însă, chiar dacă primim răspunsurile la „de ce”-uri (şi asta poate dura luni sau ani), asta nu rezolvă decât parţial problema sau chiar nu ne ajută deloc. În cazul fobiilor, de exemplu, chiar nu are prea mare importanţă de ce ai ajuns să le ai – explicaţiile nu pot schimba conexiunile pe care creierul tău le-a făcut. E nevoie de multă voinţă şi de antrenament, pentru a schimba acele tipare.

2. Vei avea de făcut multe teme

Dacă te simţi deprimată şi ai luat hotărârea să mergi la psiholog, uneori îţi poate fi de folos că te-ai descărcat timp de o oră şi crezi că parcă te simţi mai bine. Dar ca terapia să funcţioneze vei avea tu de făcut multe teme acasă. Una dintre metodele de a te scoate din depresie, de exemplu, este tocmai îndeplinirea de sarcini care să te forţeze să ieşi din starea de letargie.Nu te aştepta ca problema să se rezolve doar pentru că plăteşti bani (mulţi) pentru asta. Tu ai mai mult de muncit decât psihologul…La urma-urmei, e viaţa ta…

3. Nu te aştepta să-ţi dau soluţia

Psihologii nu-ţi dau Soluţia. Sau dacă se aventurează să o facă, deşi nu trebui, nu întotdeauna ţi-o dau pe cea bună. Nu te duci la psiholog ca la ghicitoare – să îmi caut alt serviciu sau să trag de mine, deşi sunt zilnic nefericit?, Să mă despart sau nu de prietenul meu, care nu vrea să mă ia de nevastă, deşi avem un copil împreună? Psihologul nu ţi-e nici cel mai bun prieten (şi nici acela nu ar putea lua decizii în numele tău), nici vreun oracol. Este un om antrenat să te asiste pe tine în a-ţi găsi propriile soluţii, în cadrul unui proces în care te vede 50 de minute o dată sau de două ori pe săptămână, ocazie cu care tu oricum nu-i dai toate detaliile.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției