sesiuniEdiţia 2013 a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber va avea loc în acest weekend la Ştrandul Neptun. Manifestările vor începe sâmbătă, 1 iunie, orele 8 cu înscrierea concurenţilor. De la 10 va avea loc prima probă, Arad’s Chefs Challenge, indivi­duală, pentru profesioniști, categoria etnic. De la 12 se va da startul mult aşteptatei Masters of Flames, categoria ciorbe/supe la ceaun, probă cu coș secret de ingrediente. Vor mai avea loc o prezentare de piese decorative din ciocolată și zahăr cu Chef Dorel Șipoș, precum şi cursuri de asociere a vinurilor cu mâncarea, oferite gratuit publicului de către somelieri la Școala vinului, programată cu începere de la orele 12. Alte probe din program, precum grill-ul uruguaian, Parada somelierilor, Gastro show la care se va prepara ceafă de porc cu fierul de călcat rufe cu cărbuni, friptură de Turda sau ciorbă rădău­ţeană, un concurs de spălat – viteză cu premii oferite de Henkel şi multe altele se vor desfăşura până la orele 21.
Degustări şi cursuri de asociere a vinului cu mâncarea
Cea de-a doua zi a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber va începe tot de la 8, cu înscrierea concurenţilor, prima probă fiind dedicată profesioniştilor, având ca temă porcul: Arad’s Chefs Challenge. Din program vor face parte şi alte probe, degustări, o nouă sesiune Şcoala vinului, dar şi prezentarea celui mai avansat cuptor de pizza din lume de către Bilancia Exim. Va avea loc şi o competiţie de preparate culinare reci la categoriile pește, patiserie și carving (sculptură în fructe și legume), iar de la orele 13 se va da Startul Campionatului Național de Pizza. De la 14:15 este programat un Gastro Show cu specific oriental: miel la cuptor, kebab și humus. Gătește și prezintă Chef Odeh Abu Elhawa din Israel, urmat de un Gastro Show cu miel împachetat în lut și gătit în groapă cu jar şi de un bufet de gustări prezentat în cinstea zilei Naționale a Italiei la care se va degusta din produsele tradi­ționale din Italia şi spumant Proseco. Tot în cinstea Italiei va avea loc un Gastro Show cu tocană vânătorească din carne de cerb. Gătește și prezintă Marcel Iorga. De la 17.30 se va schimba tematica, urmând a fi preparate şi pre­zentate produse cu specific moldovenesc: sarmale cu mămăligă și pârjoale cu cartofi copți. Prezintă Chef Gigi Fedeleș de la Cavalerul Medieval. Va mai avea loc apoi o paradă a somelierilor urmată de o incursiune în lumea vinurilor cu Marian Timofti, președintele OSR. Seara se va încheia cu un alt campionat de spălat – viteză, o cină suedeză cu somon afumat şi legume urmată de decernarea premiilor.
Organizatorii ediţiei 2013 a Campionatului de Gătit în Aer Liber sunt Centrul Cultural Judeţean, Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Arad. Anul acesta competiţia va avea loc la Ştrandul Neptun.

Recomandările redacției