Curtea de Apel Timișoara, a hotărât să spulbere munca investigatorilor care i-au prins pe cei 18 polițiști de frontieră din vămile Vărșand, Turnu, Nădlac I și Nădlac II, care luau mită. Trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită, aceștia au fost achitați pe motiv că investigatorii care au lucrat în acest dosar i-ar fi provocat să ia mită. Procurorii DGA, au desfășurat o acțiune în care au fost adunate probe care arătau că, în schimbul banilor, se putea intra în țară fără a întâmpina probleme la controlul mărfii.

Judecătorii Curții de Apel Timiș, au motivat că deși acești au acceptat banii, polițiștii nu au pretins la aceste atenții, ci ar fi fost împinși de la spate să le accepte.

Informaţiile la care fac referire organele de urmărire penală privind implicarea inculpaţilor în desfăşurarea unor activităţi infracţionale de corupţie, anterioare intervenţiei colaboratorului, nu au suport probator, de altfel, organele de urmărire penală se referă la un fenomen de corupţie generalizat, fără a se fi indicat în mod concret pentru fiecare inculpat în ce a constat activitatea presupus infracţională, anterioară acestei activităţi provocatorii. Astfel, nu a existat o suspiciune rezonabilă că o inculpaţii participă la o infracţiune sau pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni şi, deşi activitatea poliţiştilor sau a colaboratorilor a fost autorizată în condiţiile legii, investigatorii şi colaboratorul nu au oferit inculpaţilor o ocazie obişnuită (care nu are caracter special) de a comite o infracţiune, ci i-au provocat”, se arată în motivarea instanței.

Totuși, patru din aceștia nu au avut același noroc. Florin Avram, șef de tură la Vărșand, și polițiștii de frontieră Costel Poenaru, Bogdan-Lazăr Paladie și Ovidiu Mărginean au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au primit condamnări la închisoare cu suspendare, fiind conștienți de probele solide care există împotriva lor. Deși dacă aceștia avea răbdare, cel mai probabil acum se numărau printre rândul celorlalți colegi, scăpați de vină pe un motiv absurd.

FOTO: opiniatimisoarei.ro

Recomandările redacției