motoSâmbăta trecută, Rareş Bârsan, medic la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vasile Goldiş Arad, şi Domiţian Giurgiu, pompier salvator în cadrul aceleaşi instituţii, au pornit într-o expediţie al cărei punct culminant îl reprezintă continentul african. Scopul aces­tui proiect, susţinut de Consiliul Judeţean Arad şi de Centrul Cultural Judeţean, este acela de a ajuta copiii bolnavi de leucemie. Bilanţul primei săptămâni de traseu însumează aproximativ 3.500 de kilometri străbătuţi în Europa, cei doi aşteptându-se ca trecerea în Africa să aducă şi condiţii de drum mai aspre, şi o cultură cu totul nouă.
Din păcate pentru cei doi, nici cultura occidentală nu a fost întotdeauna pe măsura aşteptărilor. Chiar dacă în drumul lor de până acum au avut parte de ospitalitate, în special din partea italienilor, în schimb francezii i-au „uşurat“ de câteva bagaje. „Drumul a decurs normal până la Zagreb, acolo fiind şi punctul de oprire pentru prima zi. Chiar dacă nu a fost o zi însorită, vremea nu le-a dat mari bătăi de cap, în afara frigului şi asta pentru că încă se aflau pe teritoriul lui. Fără peripeţii şi cu inimile pentru cauza propusă şi-au continuat drumul spre Africa străbătând Alpii. După frigul din munţi, unde au avut de înfruntat zăpada şi poleiul, au fost întâmpinaţi cu căldură de către pompierii din Verona, loc în care au şi înnoptat în sediul unor adevăraţi colegi de breaslă. Vigili del Fuoco Verona au dat dovadă de un adevărat spirit de camaraderie. Următoarea zi aveau de străbătut un traseu de 500 de kilometri până la Nisa. Din păcate, primul oraş de popas francez nu a fost un loc de bun augur pentru motocicliştii arădeni, deoarece pe timpul nopţii motocicletele au fost buzunărite, iar după inventarul făcut de dimineaţă, au ieşit pe minus cu câteva haine de stradă. Diversitatea culturală europeană şi-a lăsat amprenta pe această expediţie într-un mod negativ, acolo unde se presupune că civilizaţia şi-a găsit locul mai mult decât la noi. Dovada vie că exodul occidentului nu înseamnă doar lucruri bune“, susţine Ciprian Drăgan, coordonatorul proiectului.
Următoarele două zile i-au găsit tot pe Riviera Franceză. Barcelona a însemnat a cincea zi de traseu şi totodată locul în care casa celor de la International Police Association (IPA) a fost oferită ca adăpost pentru cele două binemeritate zile de repaus. Aici s-au întîlnit cu preşedintele IPA căruia i-a fost expus motivul pentru care a fost organizată expediţia, acesta asigurându-i că îşi va aduce contribuţia pentru îndeplinirea acestui scop umanitar. Lucrurile se pare ca nu au fost întâmplătoare, pentru că tot aici s-au întâlnit şi cu un coleg poliţist din SUA care a promis că va mediatiza cauza şi acolo. Au urmat 650 de kilometri până în Cartagena, după care, Gibraltarul. Aici s-a consemnat punctul de trecere către Africa.
„Marocul este şi locul de întâlnire a contrastelor, locul în care frumuseţea peisajului arhaic este ştirbit de practicile mai puţin ortodoxe ale localnicilor ce au în etica comportamentală inventarierea buzunarelor“, a conchis coordonatorul acestui proiect.
Proiectul are ca scop colectarea de fonduri pentru copiii bolnavi de leucemie, acordarea de asistenţă medicală gratuită comunităţilor izolate din Maroc, precum şi stabilirea de legături între IPA Regiunea 1 Arad şi unităţile de pom­pieri, jandarmi şi poliţişti din Maroc.

Recomandările redacției