OLYMPUS DIGITAL CAMERAO nouă reprezentaţie a spectacolului „Cei mari şi cei mici” de Ioan Peter Pit va avea loc duminică, 17 martie, de la orele 19 în Sala Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici. Piesa a fost montată la Arad în premieră absolută. Distribuţia este formată din Carmen Vlaga – Bogdan, Ioan Peter, Cecilia Donat, Andrei Elek. Regia spectacolului este semnată de Ioan Peter Pit. Fac parte din echipă: Anamaria Şerban – spaţii interioare, George Dancu – muzica originală, Indre Colta – costumele, make-up artist – Monica Popmarc, lumini – Horaţiu Maftei.
Actor şi autor de texte pentru teatru (neacceptând să fie numit dramaturg), Ioan Peter s-a impus în peisajul dramaturgic contemporan de ani buni, piesele sale trecând graniţele ţării şi fiind montate pe diferite scene ale lumii. Poate că cea mai bună plasare a scrierilor sale în dramaturgia româ­nească de azi a făcut-o criticul Iulia Popovici care, la o conferinţă de la New York intitulată „Realitatea şi Noul teatru românesc” a arătat că scriitori precum Ioan Peter şi Peca Ştefan şi-au revendicat un loc distinctiv prin faptul că „preferă să redescopere potenţialul critic al teatrului absurd”.
„Cei mari şi cei mici” este o piesă despre familie. Despre felul în care eforturile şi sacrificiile unei generaţii sunt percepute de generaţia următoare: „Deceniile de economii şi de constrângeri i-au rutinat pe cei doi soţi şi colac peste pupăză soseşte acum un ginere ingrat care le spune de la obraz că n-au lăsat prea mare avere în urma lor. Astfel că spectacolul ne pune pe gânduri, sugerând să medităm la rostul agoniselilor şi al posesiilor. Gestul de revoltă al lui Ţuţu, cel dinspre finalul spectacolului, ne atrage atenţia cât rău ne cauzează dependenţa de bunuri şi de persoane. Iremediabil prinşi în aspectele materialiste ale vieţii, cei patru membri ai familiei s-au separat pe nesimţite unul de celălalt, ba chiar şi când se aşază împreună par separaţi de folii de plastic, ca nişte bibelouri puse la cutie. Iluzia familiei unite se face ţăndări, fiecare ins evoluând în capsula etanşă a actsuspiciunilor proprii şi devenind intolerant cu aspiraţiile celuilalt. Speranţa nu pare să mai bată la uşă, nici himericul Godot, nici măcar nea Gigi, instalatorul-minune. Singur în locuin­­ţa abandonată de ceilalţi, Ţuţu continuă să se mintă pe sine că va rezista eroic face-to-face-ului cu Singurătatea”.
Anca Giura
Ioan Peter este actor, a absolvit Facultatea de Arta Actorului din cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş şi, recent, un masterat de scriere dramati­că cu Alina Nelega la aceeaşi instituţie de învăţământ superior. A participat, de asemenea, la numeroase workshop-uri de dramaturgie şi este autor al mai multor piese montate la teatre de stat, companii private sau publicate în antologii. Una dintre cele mai recente montări ale unui text scris de Ioan Peter a avut loc anul trecut la Teatrul de Artă din Bucureşti. Spectacolul se numeşte „Emigreişăn drim” şi are la bază piesa „Tot ce se dă”, regia fiind semnată de Bogdan Huşanu. Alte spectacole având la bază texte semnate de Ioan Peter sunt „Buburuze” şi „Mioriţa Ca”, ambele prezentate în cadrul unor ediţii trecute ale Festivalului de Teatru Underground. O piesă de Ioan Peter – „Jim cară molozul” a stat la baza unui spectacol radiofonic în regia lui Mihai Lungeanu şi difuzat pe programul Radio România Actualităţi. Anul trecut „Cipsuri și dale” de Ioan Peter a fost montată în două variante, una la Teatrul Pit, regia Ioan Peter, iar cea de-a doua la Teatrul Compania FAPT din Iași, regia Cătălin Cucu.
Ioan Peter va fi în curând invitatul primei ediţii a unui nou proiect al Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol şi este iniţiatorul unui program menit să promoveze teatrul şi autorii contemporani prin spectacole lectură care va debuta în această primăvară.

Recomandările redacției