În cadrul unei conferințe susținută de principalii decidenți ai sistemului sanitar arădean a fost adusă în discuție posibilitatea de reînființare a Spitalului Municipal din Arad. Conform autorităților locale, „uzura firească a unei clădiri de 200 de ani nu poate fi oprită. Oricât de mult am investi în acea clădire, tot este veche, iar gradul de degradare nu poate fi stopat. Nu acum, dar peste vreo 15 – 20 de ani clădirea în care își desfășoară acum activitatea Spitalul Municipal riscă să fie impracticabilă. Ne gândim la construirea unei noi clădiri pentru Spitalul Municipal“.

Construirea actualei clădiri a fost inițiată încă din 1775, înființîndu-se o fundație pentru colectarea banilor. Construcția propriu zisă a fost începută în anul 1833 langă o întinsă zonă impădurită, din care a rămas până astăzi Păduricea. Primele două saloane au fost deschise în 1836. În acest spital a avut loc prima operație cu anestezie din Arad, efectuată de medicul-director Csiky János.

Clădirea a funcționat ca spital în timpul revoluției din 1848-49. În a doua jumătate a secolului XIX spitalul a fost lărgit, adăugându-se și o capelă cu turn. În anii 1930 în curte au fost inființate secții noi. Aspectul exterior al clădirii nu s-a schimbat, păstrându-se elementele de ornamentație ale stilurilor baroc și clasicist mai ales pe fațada dinspre Piața Mihai Viteazul.

  • Dalina spune:

    Bate vântul pe la geamuri! Există câte un grup sanitar/secție! E un chin să transportam pacienții cu targa sau căruciorul pe scări…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției