Principalele cinci bănci din SUA – Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs şi Morgan Stanley – au disponibilizat în 2012 mai mult de 30.000 de angajaţi, adică 3,5 % din numărul total de salariaţi ai acestor instituţii financiare, transmite AP.

‘Disponibilizările în toiul crizei financiare sunt absolut explicabile. Dar, patru ani mai târziu, atunci când multe bănci raportează profituri mari şi chiar venituri record, acesta este un motiv de îngrijorare’, opinează o serie de experţi citaţi de agenţia de presă menţionată.

Reducerile de cadre, potrivit acestora, au legătură cu faptul că noile norme din partea autorităţilor de reglementare financiară au determinat dispariţia mai multor domenii profitabile bancare. În plus, angajaţii îşi pierd locurile de muncă din cauza dezvoltării rapide a noilor tehnologii.

Încă între 2010 şi 2011, după cum subliniază analiştii, se observau semne de ameliorare în sectorul bancar şi, prin urmare, era de aşteptat ca numărul de salariaţi să crească. Acum însă ei se tem că o ameliorare a situaţiei nu se va întâmpla.

Sectorul bancar american numără aproximativ 2,1 milioane de persoane, cu 105.000 mai puţin decât înainte de criza care s-a abătut în 2007.

 

Recomandările redacției