CJAPeste 6,3 milioane de lei din bugetul judeţului ajung la instituţia care se ocupă de evenimentele culturale din judeţul nostru. Din aceştia, 4,35 milioane de lei vor acoperi cheltuielile de funcţionare şi circa două milioane de lei, cele pentru dezvoltare. Sumele au fost cuprinse în bugetul judeţului, aprobat în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, de la finele săptămânii trecute.

Dacă cu peste patru milioane de lei, Centrul Cultural Judeţean îşi va putea acoperi tot ceea ce înseamnă cheltuieli de funcţionare, restul banilor, instituţia îi va investi în proiectele aflate în derulare.

Peste 1,8 milioane de lei va investi Centrul Cultural Judeţean într-un obiectiv ce va fi deschis în judeţ. Mai exact este vorba de Centru de Informare şi Educare în Protecţia Mediului – Green House, în care ar urma să se desfăşoare o serie de activităţi în domeniul educaţiei. Acest centru ar urma să fie deschis în Tabăra Căsoaia, administrată de Centrul Cultural Judeţean care a promovat proiectul Green House. Centrul va fi înfiinţat în mare parte din bani europeni prin FEDR – HU RO, la care se vor adăuga fondurile pentru cheltuieli suplimentare din bugetul administraţiei şi anume, cele 1,8 milioane de lei. Investiţia a fost calculată la 4,16 milioane de lei, adică 932.792 de lei, din care, lucrările de construcţie ar costa peste 650.000 de euro.

O sumă de 150.000 de lei a mai fost pusă deoparte de instituţie pentru un alt proiect şi anume, „CreArt“, banii reprezentând cofinanţarea de 50 la sută a instituţiei. În toamna anului 2012, proiectul „CreArt – Reţeaua Oraşelor pentru Creaţie Artistică“ a fost selectat să primească fonduri UE pentru următorii cinci ani şi jumătate, în cadrul Programului Cultural (2007-2013). Proiectul CreArt va fi derulat iniţial pe o perioadă de cinci ani (2012-2017) şi are un buget total de 3.437.300 euro, din care bugetul alocat Aradului este de 200.000 de euro. Dacă UE pune jumătate din bani, cealaltă jumătate este acoperită din bugetul administraţiei judeţene.

Prin CreArt, Centrul Cultural Judeţean face parte, alături de alte 13 oraşe importante din Europa, dintr-un proiect cultural amplu.

Recomandările redacției