DSCN1501

Charles Neuman de Vegvar, nepotul baronului Francisc Neuman, a vizitat joi Galeriile „Turnul de Apă”, însoţit de Aniela Duma şi de arhitectul Dorin Crainic. Curios, de un simţ practic excelent şi de o modestie rară, acesta a primit răspunsuri la întrebările legate de istoria familiei sale şi a Aradului de la neobositul profesor Horia Truţă, care i-a fost, desigur, şi ghid.

 

 

 

 

 

 

Tânărul Charles a răspuns, cu această ocazie, şi la câteva întrebări simple, venite din partea ziarului nostru:

Care au fost impresiile tale la primul contact cu Aradul?

A fost extraordinar. Am venit pentru prima dată în România, în Arad, în vara anului 2003. A fost interesant atunci să văd unde erau fabricile de spirt şi de textile, Palatul Neuman, reşedinţa de pe Horia…să văd unde s-a născut bunicul meu. Am mers şi la Cimitirul Evreiesc,  la sinagogă. A fost fascinant şi emoţionant să încerc să mă conectez la trecut, la rădăcinile mele, să văd de unde vine familia mea. Am vizitat şi stadionul…Ştiţi că bunicului meu îi plăcea fotbalul foarte mult.

Ţie îţi place fotbalul?

Da, am jucat fotbal de-a lungul tinereţii; la fel şi sora mea. Era mai bună decât mine, dar şi mie mi-a plăcut foarte mult. Sora mea are o constituţie atletică şi face mult sport. Aleargă peste 3 kilometri în fiecare zi şi participă chiar şi la maratoane în New York. Dacă nu face sport zilnic, are prea multă energie.

Ce mai poţi să-mi spui despre Francis(c) Neuman, ca bunic?

Eu l-am cunoscut într-adevăr ca bunic şi am avut o relaţie foarte bună cu el. Era foarte iubitor. Bunicii mei locuiau în Florida, iar eu în Los Angeles, dar petreceam câteva săptămâni acolo în fiecare an. A încercat, împreună cu tatăl meu, să mă înveţe să înot- mai întâi în piscina mică, apoi în cea mare, în ocean. Era plin de dragoste şi îşi păstra valorile. Îmi e dor de el…

Am înţeles că vei fi aici şi la vară…

Da, eu tot vin şi plec, dar, într-adevăr, voi petrece o mare parte din vară în Arad. Îmi place aici. Plus că avem şi proprietăţi.

Ai vreun plan personal, concret, în Arad? 

Deocamdată doresc să mă implic într-un proiect umanitar. Este vorba de o fundaţie pentru copii abandonaţi. Am vorbit şi cu Anisia şi mi-a spus că există o problemă la acest capitol, aşa că îmi doresc să ajut. Acesta este planul meu, personal, pentru viitorul apropiat.

 

 

 

Recomandările redacției