premiereMinisterul Educației Naționale a organizat astăzi, în sediile inspectoratelor şcolare judeţene, festivitatea de premiere a absolvenţilor de gimnaziu care au trecut examenul de evaluare naţională cu 10 şi a absolvenţilor de liceu care au trecut examenul de bacalaureat cu aceeaşi notă maximă. Premiile au constat în câte 2.000 de lei oferiţi de Ministerul Educaţiei Naţionale fiecărui premiant şi diplome individuale de excelenţă.

În festivitatea organizată la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad au fost premiaţi absolvenţii de gimnaziu „decari” la evaluarea naţională, dat fiind faptul că nici un licean arădean n-a reuşit „zecele” la examenul de bacalaureat.

Judeţul Arad a avut cinci „decari” premianţi şi premiaţi, toţi cei cinci fiind… eleve, toate de la şcoli din municipiu. Iată şi numele adolescentelor „de 10” premiate astăzi, în ordinea alfabetică a prenumelor şi şcolile în care au absolvit cursurile gimnaziale: Anca Sișu – Şcoala gimnazială nr. 5 Arad, Andreea Monica Dedea – Şcoala gimnazială nr. 5 Arad, Iulia Folcuț – Colegiul Naţional Moise Nicoară Arad, Denisa Adina Ciupertea – Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta Arad, şi Nicoleta Monica Petraș – Liceul cu program sportiv Arad. După cum se poate vedea, Şcoala gimnazială nr. 5 este „campioană judeţeană şi municipală”, cu două „decare” premiate, depăşind toate colegiile „tari” din Arad.

Festivitatea a fost onorată de prezenţa în videoconferinţă a ministrului Educaţiei Naţionale Remus Pricopie, care a rostit o scurtă alocuţiune şi a premiat personal liceenii şi gimnaziştii „decari” din Bucureşti şi din judeţul Ilfov. „Sunt foarte bucuros şi mândru să particip la această festivitate de premiere a absolvenţilor de gimnaziu şi de liceu care au luat nota 10 la evaluarea naţională şi la bacalaureat. Este începutul unei stări de normalitate, aceea de-a recunoaşte şi de-a răsplăti valoarea şi eforturile oamenilor, al elevilor în acest caz. Tocmai în această idee guvernul a decis premierea nu doar a celor care au luat 10 la bacalaureat, ci şi a celor cu 10 la evaluarea naţională. Îi felicit pe gimnaziştii şi pe liceenii premiaţi, pe profesorii care le-au fost alături şi pe părinţii care i-au sprijinit. N-a fost deloc uşor, dar rezultatele eforturilor făcute în ani de şcoală se văd recunoscute şi răsplătite astăzi”, a spus printre altele ministrul Remus Pricopie.

„Un moment de recunoaştere”

La Arad, premiile au fost înmânate de profesorul Nicolae Pellegrini, inspector şcolar general adjunct al ISJ Arad, care le-a mulţumit celor cinci deja liceene pentru eforturile făcute şi pentru rezultatele obţinute, felicitându-i în egală măsură pe profesorii care le-au îndrumat şi pe părinţii care le-au sprijinit. „Este un moment de recunoaştere a unor eforturi deosebite care au făcut posibile aceste rezultate, iar eforturile au fost ale celor cinci premiate azi, dar şi ale profesorilor şi ale părinţilor. Premiile sunt şi ale lor, şi vor trebui să devină în viitor un mijloc de stimulare a elevilor spre învăţare prin oferirea certitudinii că meritele care au la temelie munca stăruitoare vor fi recunoscute şi răsplătite”, a spus Nicolae Pellegrini.

Emoţionate dar şi fericite, cele cinci premiante au vorbit puţin, mai ales despre opţiunile lor pentru viitorul imediat, şi-aproape deloc despre banii primiţi. O notă comună a declaraţiilor lor a fost opinia că examenul de evaluare naţională a fost „de nivel mediu”. „Examenul mi s-a părut de nivel mediu. M-am pregătit mult şi continuu, adică zilnic, deci 10 la examen a fost ceva normal. Cu toate astea, sunt foarte fericită că am luat nota maximă”, a spus una dintre premiante, fără a uita să amintească meritele profesorilor şi-ale părinţilor în direcţia rezultatelor sale.

Dintre cele cinci premiate de astăzi, patru au optat pentru licee din Arad: trei pentru Colegiul Naţional Moise Nicoară şi una pentru Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta, iar una va pleca la Alba Iulia, la Liceul Militar.

 

Recomandările redacției