Trecerea ilegal într-o altă ţară devine un trend pentru migranții străini care vor să treacă vama, însă aceste fapte se pedepsesc penal de către poliţişti. Astfel, în zona fiecărui punct de trecere a frontierei sunt controale regulate pentru a evita creşterea trecerii ilegal în ţară
La sfârşitul acestei săptămâni, poli­ţiştii de frontieră bihoreni și arădeni au depistat cinci cetăţeni străini, trei din Etiopia și doi din Maroc, care au încercat să treacă ilegal frontiera cu statul vecin.
Astfel, vineri, 16 octombrie în jurul orei 11.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean ceh, în vârstă de 46 de ani, conducând un ansamblu rutier înmatriculat în Cehia. Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, polistiren, pe ruta România – Slovacia. În urma efectuării controlului amănunţit al mijlocului de transport, în interiorul acestuia au fost descoperiţi, ascunși în compartimentul marfă, trei cetăţeni străini.
Persoanele au fost preluate și transportate la sediul Sectorului P.F. Nădlac pentru cercetări. În urma verificărilor poliţiştii de frontieră au stabilit că este vorba de trei tinere din Etiopia, cu vârste cuprinse între 25 şi 26 de ani. Acestea au declarat că intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge în vestul Europei.
De asemenea sâmbătă, 17 octombrie în jurul orei 01:30, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Diosig, au depistat, pe timpul executării misiunilor specifice, la aproximativ 700 de metri față de linia de frontieră două persoane.
Pentru că acestea nu-și justificau prezența în zonă, au fost conduse la sediul sectorului pentru cercetări. Astfel s-a stabilit că persoanele sunt cetățeni din Maroc în vârstă de 31, respectiv 32 de ani. Din declarații rezultă faptul că acestea inten­ţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge în vestul Europei.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru șoferul automarfarului şi de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat față de cetăţenii din Etiopia, respectiv cetăţenii din Maroc, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
Alexandra Bruţiu

Recomandările redacției