Cel puţin cinci persoane au murit şi alte 21 au fost rănite sâmbătă într-o serie de
atacuri care au avut loc în capitala afgană, Kabul. Mai multe atacuri cu obuze de mortier, care nu au fost deocamdată revendicate, au avut loc în cel puţin patru districte din oraş, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Tariq Arian.
Printre locurile vizate de atacuri sunt piaţa Sedarat, unde se află biroul vicepreşe­dintelui afgan Amrullah Saleh. Imagini pos­tate pe social media arată zidurile avariate ale unui mare spital din Kabul, după cum transmite AFP. De mai multe luni Afganis­tanul este cuprins de un val de violenţe. Tali­banii s-au angajat să nu atace zonele urbane, dar autorităţile de la Kabul au acuzat insurgenţii că au organizat mai multe atacuri în capitala afgană. La începutul acestei săptămâni, Pentagonul a anunţat că va retrage 2.000 de soldaţi americani din Afganistan, accelerând astfel calendarul stabilit în cadrul acordului încheiat în februarie, la Doha, de SUA şi tali­bani. Consilierul pentru securitate naţională a Casei Albe, Robert O’Brien, declara marţi că preşedintele Trump speră ca toate trupele americane să se întoarcă acasă din Afganistan şi Irak până în luna mai.
Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a promis în mai multe rânduri să încheie „războaiele nesfârşite”, inclusiv în Afganistan, intervenţie lansată după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Recomandările redacției