Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, are o sarcină îngrozitor de grea: nu doar să salveze PSD de la colaps, ci să asigure menținerea acestuia ca alternativă la guvernarea de dreapta, ca vehicul politic de rezervă al Sitemului. Marcel Ciolacu are sarcina de a colabora cu dreapta, cu actualul guvern, pentru a stopa ascensiunea USR, care vrea cu orice preț să devină principala forță de dreapta din România, detronând PNL. La ordinele Sistemului, din care, fără îndoială, Ciolacu face parte, are misiunea de a face din PSD un partid atractiv sau măcar acceptabil pentru curțile europene, să mimeze o social democrație dedicată nu poporului, ci supremației mahărilor europeni. Cică, trebuie să facă din PSD un partid modern, atașat ideilor și valorilor europene, numite așa pentru simplul fapt că nimeni nu-și poate permite să le numească interese, malversațiuni sau ceva de acest gen.
Ce are de făcut Ciolacu? Doar să ducă la îndeplinire dispozițiile Sistemului, pentru că altfel PSD dispare, iar așa-zisa dreaptă va intra în convulsiuni de neimaginat, cu lupte surde între PNL și USR. Deocamdată, Ciolacu se achită de sarcini, a luat exact acele decizii care folosesc Guvernului PNL, apăsând exact pe pârghiile potrivite. În colaborare cu PNL, PSD face exact ceea ce trebuie pentru ca și dacă moțiunea de cenzură nu va trece, iar Guvernul Orban va rămâne în funcție, alegerea primarilor din două tururi să nu fie aplicabilă, pe motiv de Curte Constituțională. Este mult prea complicat să explic toate procedurile legale prin care se va întâmpla acest lu­cru, dar vreau să subliniez că, deocamdată, singurul aliat al lui Orban a rămas PSD, adică, Ciolacu, adică Sistemul, care i-a trimis lui Ciolacu sânge proaspăt, detașându-l pe Tudose și reactivându-l pe Grindeanu. Dacă sunt corecte calculele mele, la congresul PSD va fi ales președinte Grindeanu, susținut de către Ciolacu, iar vechea gardă va fi mazilită. Deja s-au făcut auzite în PSD voci care cer eliminarea PRM-ismelor. Este normal, Uniunea Europeană nu mai acceptă nici măcar umbre na­ționaliste, iar oameni precum Olguța Vasilescu, fostă amazoană a lui Vadim Tudor, Codrin Ștefănescu sau Cris­tescu, nu mai au voie să fie comunicatori ai PSD. Probabil, aceștia nu vor fi executați brutal, pentru că dacă trec în altă tabără vor produce serioase daune atât dreptei cât și stângii, dar vor fi scoși din funcțiile exe­cutive.
Pe scurt: PNL și PSD au decis: primarii vor fi aleși într-un singur tur, iar despre alegeri anticipate, nici vorbă! Cu o singură observație: toate statisticele arată că 90% dintre primarii pe funcții au câștigat în primul tur cu scoruri de peste 50%, indiferent că erau primari ai PSD sau ai PNL. Rezultă că alegerea primarilor în două tururi este importantă doar pentru partidele mici șiu pentru UDMR. Or, dacă PNL și PSZD bat palma, mai contează partidele mici și UDMR?

Recomandările redacției