Ciprul a evitat o intrare dezordonată în incapacitate de plată şi o ieşire nepermisă din zona euro acceptând cererile creditorilor internaţionali de reducere a sistemului său bancar supradimensionat, în schimbul unui pachet de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro (13 miliarde de dolari), transmit Bloomberg, AP şi Reuters.

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Popular Bank of Cyprus, sub presiunea creditorilor conduşi de Germania, după o noapte de negocieri intense care ameninţa să provoace noi turbulenţe pe pieţele financiare mondiale şi să reaprindă criza datoriilor.

Planul prevede închiderea Popular Bank of Cyprus, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei ‘good bank’, cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele bănci, care nu sunt garantate de legislaţia UE, vor fi îngheţate şi folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Popular Bank of Cyprus şi recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor în acţiuni. Tranzacţia ar urma să asigure Ciprului 4,2 miliarde de euro, a declarat şeful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem.

Popular Bank of Cyprus va fi închisă, iar mii de angajaţi vor fi concediaţi.

‘A fost încă o noapte dificilă. Nu există soluţii optime disponibile, ci doar alegeri dificile’, le-a declarat reporterilor Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare şi euro.

A fost a doua oară în nouă zile când Ciprul a încheiat un acord cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI, după o săptămână plină de turbulenţe care a scos în evidenţă contradicţiile gestionării crizelor, care domină politica europeană de peste trei ani.

După anunţarea încheierii acordului cu Cipru, euro s-a apreciat luni dimineaţă, ajungând la 1,3033 dolari. Şi bursele asiatice au deschis în creştere, investitorii salutând acordul semnat la Bruxeleles.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că parlamentarii nu trebuie să aprobe noul acord deoarece ai eu aprobat deja legislaţia care stabileşte procedurile pentru desfiinţarea băncii.

‘Nu putea fi realizat un acord fără garanţii de la ambele bănci … este o măsură dură pentru Cipru dar avem un rezultat sprijinit de executivul de la Berlin’, le-a declarat reporterilor Schaeuble, adăugând că este sigur că Parlamentul Germaniei va aproba acordul.

O sursă anonimă a declarat pentru Reuters că preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a ameninţat cu demisia duminică, în cursul negocierilor, în cazul în care se va merge prea departe cu concesiile.

Ministrul cipriot de finanţe, Michalis Sarris, a afirmat: ‘Nu se poate spune că am câştigat bătălia, dar într-adevăr am evitat o ieşire dezastruoasă din zona euro’.

‘Credem că acest acord reprezintă o soluţie durabilă, pe termen lung şi pe deplin finanţată’, a apreciat şeful FMI, Christine Lagarde.

În schimbul pachetului de asistenţă financiară, Ciprul trebuie să-şi reducă sectorul bancar şi deficitul bugetar, să implementeze reforme structurale şi să privatizeze active de stat, a explicat şeful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem. Măsurile vor duce probabil la agravarea recesiunii economice în Cipru.

Creditorii internaţionali au cerut Ciprului să asigure 5,8 miliarde de euro din sistemul său bancar pentru salvarea financiară, în schimbul împrumuturilor internaţionale de 10 miliarde de euro. Ciprul ar urma să primească în mai prima tranşă din pachetul de asistenţă financiară.

 

Recomandările redacției