spitalAproape 7,5 milioane de lei vor fi investiţi de CJA în Spitalul Clinic Jude­ţean Arad. Banii provin din secţiunea „transferuri între alte unităţi ale admi­nistraţiei“ a bugetului Consiliului Jude­ţean, ce cuprinde fonduri totale de peste 67,1 milioane de lei. Din peste 67 de mulioane de lei, destinaţi transferurilor între instituţii, peste 54,8 sunt numai pentru asigurarea funcţionării instituţiilor. De restul banilor se pot face investiţii şi lucrări pentru dezvoltare.
În aceste condiţii, Spitalul Judeţean „absoarbe“ din această secţiune bugetară 7.478.000 de lei, care vor fi împăr­ţiţi pe obiective de investiţii. Ame­na­- jarea incintei unităţii spitaliceşti, un proiect pentru care Consiliul Judeţean a făcut deja primele demersuri presupune 1.370.000 de lei.
Extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe la spital va costa alte 2,76 de lei milioane de lei. Această investiţie presupune reamenajarea corpului existent al UPU în suprafață de 615 de metri pătraţi şi realizarea unei supra­etajări de 215 de metri pătraţi. Su­prafaţa unităţii va fi extinsă cu 230 de metri pătraţi, astfel încât, suprafața totală desfășurată a UPU-SMURD la finalizarea construcției să fie de 1.060 de metri pătraţi.
Lucrările de extindere a pavilionului administrativ vor mai scoate din bugetul administraţiei 624.000 de lei. Consiliul Judeţean a semnat în luna februarie a anului, contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare şi extindere a clădirii din curtea sediului central, unde urmează să funcţioneze partea administrativă a spitalului. Autorităţile au decis să construiască acest pavilion pentru că, în corpul principal de clădire al spitalului trebuie suplimentate spaţiile medicale şi pentru circuitele medicale să fie se­parate de cele administrative.
Noi investiţii în fază de proiect
Şi pentru Secţia de Boli Infecţioase Adulţi a spitalului există planurile de modernizare, deocamdată proiectul fiind în faza documentaţiilor tehnico-economice. Admininistraţia mai dă bani şi pentru amenajarea unui laborator de radiologie la Spitalul Judeţean, şi anume 80.000 de lei, pentru studii tehnice în vederea demarării investiţiei.
Tot pentru studii de fezabilitate mai alocă CJA bani, studiile vizând amenajarea sectiei Pediatrie I, amenajarea unei farmacii de spital şi amenajarea clădirii pentru Neuro Psihiatrie copii.
Lucrările de reconfigurare a alimentării cu energie electrică, precum şi amenajarea grupurilor sanitare costă 165.000 de lei, în timp ce pentru bariere şi aparate de parcări se mai alocă alte 77.000 de lei. Fonduri gene­roase sunt destinate achiziţionării de aparatură şi echipamente medicale, acestea fiind achizionate în afara leasingului pentru dotări. Vorbim de peste 1,65 de milioane de lei din care ar urma să se achiziţioneze: un aparat gastro (gastroscop,colonoscop, laparoscop), pentru secţia de chirurgie, un aparat videoendoscopie, o lampă scia­litică, precum şi două lifturi şi două autoutilitare. Un în ultimul rând, spitalul a primit bani şi pentru o instalaţie de supraveghere auto.

Recomandările redacției