OLYMPUS DIGITAL CAMERAReabilitarea drumurilor cuprinse în Sectorul Lipova, precum şi modernizarea drumurilor Semlac-Şeitin şi Variaşu Mic – Iratoşu se numără printre cele mai importante lucrări, ce se vor derula anul acesta. Dacă deocamdată administraţia judeţeană nu poate demara cele mai importante lucrări, pe Arad – Şiria – Seleuş, alte proiecte importante pe infrastructură încep în această perioadă.
O lucrare important este pe Sectorul Lipova, unde 27,5 kilometri de drumuri sunt în reabilitare încă de anul trecut. Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare a sistemului rutier se ridică la peste 12,1 milioane de lei. Contractul în baza cărora au fost atribuite aceste lucrări de reabilitare are un termen maxim de execuţie de 48 de luni de la semnare. În reabilitare sunt cu­prinse drumurile DJ 707 A, Valea Mare – Căprioara, DJ 682 Zăbalț – Ususău, DJ 682 Neudorf – Zăbrani şi DJ 682 A Cruceni – Firiteaz.
Administraţia a scos deja la licitaţie lucrările de reabilitare a drumului Variaşu Mic – Iratoşu. Potrivit reprezentanţilor CJA, lucrările pe acest tronson urmează să înceapă în curând. Moder­nizarea acestui drum va costa în jur de 2,15 milioane de lei. Acest proiect este în continuarea investiţiilor cu finan­ţa­rea obţinute în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013. Este vorba de construirea drumului de legătură Dom­begyhaz – Variaşu Mic, în cadrul căruia s-a reabilitat DJ 709C Arad– Variaşu Mic. Acest proiect a fost derulat de Consi­liul Judeţean Arad, în parteneriat cu Nemzeti Infrastruktura Fejleszto Zrt, din Ungaria şi finanţat din Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013. Primul tronson, Arad – Variaşu Mic a fost inaugurat în primăvara anului trecut. „Şi în acest an, am elaborat din nou un buget destinat în mod clar investiţiilor, atât în domeniul sănătăţii, cât şi în infrastructură. Dar, am avut în vedere şi alocarea unor sume semnificative pentru finanţarea unor proiecte şi programe noi în activitatea culturală. Este un an greu, deoarece este vârf de plată la tot ceea ce înseamnă proiecte euro­pene. Cu toate acestea, capacitatea financiară din acest an a judeţului acoperă aproape toate investiţiile pe care am dorit să le începem şi mai ales să le continuăm pe cele începute. Din bugetul de 250.536.000 lei, Consiliul Județean a alocat 84.884.000 de lei pentru investiţii în infrastructură şi sănătate“, a sus­ţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consi­liului Judeţean Arad.
Alte lucrări importante ce vor începe în perioada imediat următoare sunt cele de reabilitare a drumului Semlac – Şeitin. Modernizarea drumului DJ 709 D, Semlac-Şeitin, în lungime de aproape 4,9 kilometri implică costuri ce depăşesc 1,5 milioane de lei.

Recomandările redacției