bani cjaBani mulţi va avea de alocat Consiliul Judeţean în acest an, pentru câteva investiţii de amploare deja începute, ori pentru unele făcute chiar în urmă cu câţiva ani. Spitalul TBC a cărei construcţie a început în luna mai a anului trecut va scoate din bugetul administraţiei circa cinci milioane de lei, ceea ce înseamnă o parte din cheltuielile pe care le are de suportat CJA, pentru această nouă unitate medicală. Autorităţile mai au de plătit şi pentru autobuzele achiziţionate pentru Compania de Transport Public, acum patru ani dar şi pentru o clădire nouă, în care ar urma să se mute servicii proprii şi servicii ale unor instituţii din subordine. Fondurile pe care va trebui să le asigure CJA provin însă în mare parte din plusul bugetar pe anul trecut.

Consiliul Judeţean a făcut un plan de investiţii pentru acest an, iar la capitolul „activitate proprie“, aleşii judeţului au prevăzut circa 9,7 milioane de lei care vor fi împărţiţi pentru diferite proiecte şi investiţii. Cea mai mare parte a banilor de pe acest capitol provine însă din excedentul bugetar pe anul trecut, adică din economii, bani cu care, autorităţile acoperă diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile din bugetul pe acest an. Astfel, autorităţile au pus deoparte cinci milioane de lei pentru noul spital TBC, ce se construieşte în municipiu, în cartierul Grădişte. Tehnic, banii sunt destinaţi lucrărilor de: construcţie, sistematizare, platform în incintă, împrejmuire şi acces“. Noua unitate medicală ce va aparţine de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad costă administraţia în jur de 12 milioane de lei, anul trecut fiind alocaţi  în jur de patru milioane de lei. Anul acesta administraţia are de acoperit deci grosul cheltuielilor, adică alte cinci milioane de lei. Suprafaţa pe care se va întinde noua secţie este de 4.500 de metri pătraţi, astfel încât aceasta să îndeplinească toate condiţiile pentru a fi autorizată şi clasificată. Spitalul va avea 120 paturi, din care 50 pentru pneumologie, astfel că, se va realiza o departajare în funcţie de tipologia afecţiunilor bolnavilor. Aici se va muta noua secţie TBC ce funcţionează încă într-o clădire retrocedată Arhiepiscopiei Ortodoxe a Aradului, pentru care autorităţile plătesc lunar mii de lei.

Un nou imobil, pentru mai multe instituţii

În jur de 450.000 de lei va mai plăti CJA pentru reabilitarea, extinderea şi mansardarea Secției de Obstetrică Neonatologie, aceşti bani fiind în mare parte destinaţi documentaţiilor tehnico-economice, întrucât investiţia este în fază de proiect. Lucrările se vor face în fosta clădire a Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, de pe Vicenţiu Babeş. Pentru acest proiect, costurile vor fi extreme de mari astfel că se vor asigura pe o perioadă îndelungată. O sumă de 1,35 milioane de lei va fi pentru autobuzele Companiei de Transport Public Arad, achiziţionate prin leasing acum patru ani. Este vorba de 10 autobuze noi luate de CJA prin leasing la o valoare totală de circa 1,8 milioane de euro şi date în folosinţa CTP. Potrivit reprezentanţilor CJA, cele 1,35 de milioane de lei sunt rambursări pentru acest leasing ce va fi acoperit total în acest an.

Cu un milion de lei de principiu, autorităţile vor cumpăra o clădire nouă în municipiu, în care îşi vor muta unele servicii. Parte din imobil ar urma să fie folosită de CJA, pentru păstrarea arhivelor, deoarece, municipalitatea a cerut anul trecut, ca spaţiile ocupate cu acestea de la demisolul Palatului Administrativ să fie eliberate. Imobilul mai este destinat Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, Direcţiei Publice de Pază, dar şi Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională. Aleşii judeţului nu au stabilit încă care ar fi imobilul cu princina însă au pus deoparte banii şi au în vedere mutarea.

De asemenea, CJA mai alocă bani şi pentru studii tehnice pentru reabilitarea Cetăţii Şoimoş. La categoria investiţii şi achiziţii mai mici se regăseşte achiziţionarea unui teren la Moneasa, precum şi dotarea cu tehnică de calcul pentrru serviciile proprii. CJA mai vrea să cumpere şi o autilitară, pe care este dispus să plătească 80.000 de lei.

Mai multe detalii legate de planul de investiţii puteţi găsi în următoarea anexă: anexa investitii

sediu CJA

 

Recomandările redacției