Ca şi anul trecut, Compania de Apă este societatea de la care Consiliul Jude­ţean, în calitate de acţionar are de încasat cea mai mare sumă cu titlu de redevenţă. Mai mult decât atât, nivelul redevenţei este chiar mai mare decât în 2012.
În prima şedinţă din acest an, aleşii judeţului trebuie să stabilească cât va încasa CJA, de la companiile la care este acţionar, pentru bunurile care aparţin domeniului public şi care sunt folosite de acestea. Este vorba de Compania de Apă, Compania de Transport Public şi Aeroportul Internaţional Arad.
Compania de Apă datorează cea mai mare sumă Consiliului Judeţean, şi anume 4.682.043 de lei, faţă de 4.486.790 de lei, redevenţa stabilită cu un an în urmă.  „Ni­velul redevenţei se ajustează anual de către părţi la un nivel egal cu valoa­rea amortizării anuale specifice, afe­rentă mijloacelor fixe concesionate operatorului până la data de 31 decembrie a anului precedent, calculată asupra valorii finanţate din alocaţii de la bugetul de stat, bugetul local sau fonduri nerambursabile (PHARE, ISPA). În acest caz, nivelul ajustat al redevenţei se va stabili până la 31 ianuarie pentru anul în curs”, se arată în referatul proiectului de hotărâre, ce urmează a fi suspus aprobării în şedinţa CJA. Trebuie spus că redevenţa stabilită operatorului este mai mare cu peste două milioane de lei, faţă de acum trei ani.
Compania de Transport Public are de achitat o redevenţă de 95.340 de lei, iar Aeroportul Internaţional Arad, de 85.105 lei, la fel ca şi anul trecut. „Având în vedere nivelul redus al veniturilor din anii precedenţi, precum şi nivelul ve­niturilor estimate în bugetul pe anul 2013, cheltuielile cu amortizarea re­prezintă peste ¼ din veniturile proprii, astfel încât, stabilirea unei rede­- venţe la nivelul amortizării poate  crea dificultăţi în activitatea desfăşurată de Aeroport SA, precum şi o supli­mentare a alocaţiilor bugetare acor­- date de Consiliul Judeţean Arad“, se mai arată în documentaţiile ce vor fi supuse dezbaterii. Proiectul de hotărârere va fi supus aprobării CJA la începutul săptămânii viitoare.

Recomandările redacției