leasingÎmprumuturile revin în atenţia aleşilor judeţeni, încă din prima şedinţă a Consiliului Judeţean din acest an. De această dată, Spitalul  Judeţean cere administraţiei să aprobe contractarea unui leasing financiar de un million de euro pentru aparatură medicală performantă. Pentru aceste achiziţii importante exista un proiect încă de la finele anului 2011.
Achiziţionarea de aparatură me­dicală performantă pentru Spitalul Judeţean, pe bază de leasing financiar va fi suspusă aprobării Consiliului Judeţean, la începutul săptămânii viitoare. Mai exact, prin vot va fi completată o hotărâre emisă în 2011 şi care se referă la achiziţionarea de aparatură medicală în valoare de maximum 1,1 milioane de euro, prin leasing financiar. Finanţarea rambursabilă ar urma să fie contractată de Consiliul Judeţean, pentru dotarea blocului operator şi a secţiilor de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Spitalul Judeţean a cerut administraţiei să continue demersurile pentru achiziţionarea echipamentelor, întrucât aparatura medicală folosită este veche. „Îngrijirea acordată pacienţilor se rea­lizează cu aparatura medicală în mare parte aflată în uz de foarte mult timp, ceea ce măreşte numărul de zile de spitalizare postoperatorie, generând o cheltuială suplimentară în sarcina spitalului. Mobilierul medical este, de ase­menea, învechit. Necesitatea dotării corespunzătoare este determinată şi de numărul ridicat de intervenţii chirurgicale şi numărul de pacienţi internaţi ce se rulează în timp“, se arată într-o expunere întocmită de reprezentanţii spitalului. Spitalul Judeţean cheltuie fonduri substanţiale cu întreţinerea aparaturii vechi, iar pentru unele chiar şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare este o problemă.
Dotări pentru mai multe secţii
Din cei circa un million de euro ar urma să fie achiziţionate: două aparate complexe de ventilație artificială pentru menținerea funcțiilor vitale, un defibrilator, stație centrală şi monitoare complexe pentru funcțiile vitale, două laringoscoape cu fribră optică, trei aparate de anestezie cu sistem de monitorizare, patru mese de operaţii multifuncţionale cu accesorii pentru chirurgia generală şi mese de operaţie multifuncţionale. De asemenea, prin leasing spitalul va fi dotat cu un aparat Roentgen mobil cu braț, un sistem de iluminare şi tehnologie LED, cu cameră video și monitor, un sistem avansat pentru chirurgie alaroscopică HD, sisteme de electrochirurgie cu sigilare vasculară, tărgi şi dulapuri de depo­zitare pentru instrumentar medical. „Achiziţionarea acestor aparaturi de extremă necessitate este pusă în discuţie încă din anul 2011. De atunci şi până acum în spital s-au făcut o serie de investiţii, astfel că acum se face demersuri reale pentru achiziţionarea acestora“, a sus­ţinut Teodora Olariu, managerul Spita­lului Judeţean Arad. Noile aparaturi ar putea răspunde nevoilor unui număr mare de pacienţi, chiar şi cazurilor deosebite, ceea ce ar însemna scăderea exodului de bolnavi.

Recomandările redacției