OLYMPUS DIGITAL CAMERADeşi pare de necrezut, drumul Arad – Seleuş este încă drumul nimănui şi riscă să nu poată intra în reabilitare în acest an. Pe cât de absurd pare, pe atât de adevărat este că, procedurile birocratice ajung să boicoteze demararea unor lucrări de maximă importanţă pentru judeţul nostru. La mai bine de o lună de când Consiliul Judeţean a aprobat protocolul de predare – primire emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice privind revenirea în patrimoniul CJA a drumurilor Arad – Şiria şi Arad – Felnac, lucrurile s-au împotmolit din nou, la nivel central. Şi asta pentru că, protocolul înaintat de autorităţile arădene din nou ministerului întârzie să mai ajungă înapoi.
În urmă cu câteva săptămâni, conducerea Consiliului Judeţean anunţa că, în sfârşit, drumurile problemă – Arad – Şiria şi Arad – Felnac au revenit în administrarea CJA. Mai exact, după o lungă aşteptare, protocolul de revenire în patromoniul administraţiei judeţene emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a putut fi aprobat de CJA. Protocolul a fost semnat la o lună şi jumătate de la apariţia legii prin care drumurile incluse în controversatul PNDI se retransmit autorităţilor locale Cum erau deja în întârziere, autorităţile au urgentat procedurile pentru a putea trece la ches­- tiunile tehnico-economice şi la achiziţii de lucrări.
Conducerea Consiliului Judeţean anunţa atunci că lucrările vor costa în total câteva zeci de milioane de lei şi că în bugetul administraţiei nu fuseseră iniţial prevăzute fonduri pentru reabi­litarea lor. Aşadar, administraţia se angaja la eforturi financiare mari, bazate şi pe împrumuturile tambursate contractate. Se anunţa atunci şi procedeul ce va folosit pentru reabilitare şi anume – reciclarea la rece. Reprezentanţii CJA puteau face estimări pentru începerea lucrărilor, luând în calcul perioada licitaţiilor. Nimeni nu s-ar fi gândit că, după ce la nivel local, chestiunile birocratice au fost rezolvate, situaţia se va încurca la Ministerul Dezvoltării. „Ministerul nu reuşeşte nici măcar să ne dea înapoi drumul, ca să îl reabilităm pe banii noştri. Deşi am aprobat protocolulul de predare – primire, în şedinţă de CJ şi l-am trimis, Ministerul Dezvoltării nu reuşeşte să finalizeze procedura, iar protocolul nu este semnat. După ce am aşteptat atât să ni se dea drumul înapoi riscăm să pierdem linia de credit contractată de CJA. Suntem în situaţia de a nu putea face nimic pe Arad – Şiria şi ţinând cont de licitaţii, vom ajunge să terminăm procedurile prin noiembrie. În ritmul acesta anul acesta nu vom putea lucra pe acest drum“, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Procedural, drumul Arad – Şiria, preluat iniţial în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a fost predat de acesta, constructorului. Ca drumul să revină, din nou la Consiliul Judeţean, trebuie ca şi constructorul să fie de acord să îl predea înapoi ministerului. Numai că, pe acest drum lucrările au fost începute deja înainte ca fostul Program Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii să fie suspendat de Guvernul Ponta.
Lucrările pe drumurile Arad – Şiria şi Arad – Felnac se vor derula pe tronsoane, în funcţie de disponibilităţile financiare.

Recomandările redacției